Външно разпродава имоти за 6 млн. лева

  • 09 януари 2014 07:30

  • 930
  • 0
Външно разпродава имоти за 6 млн. лева
©

Имоти за близо 6 млн. евро планира да продаде през тази година Министерството на външните работи. Става дума предимно за неизползваеми сгради в държави от Централна и Северна Африка, сред които Кения, Судан, Замбия и Египет. С част от тях МВнР безуспешно опитва да се раздели от години, съобщава "Монитор".

Планираните за продажба имоти са на обща стойност над 4 млн. евро, но отделно дипломатите ни правят предварителни проучвания и за още две неизползваеми сгради в чужбина за около 2 млн. евро. В едната се е помещавало бившото ни търговско представителство в холандската столица Хага.

То е оценено на 650 000 евро. Стойността на другия имот – сграда в норвежката столица Осло, е 1,3 млн. евро. Отделно в момента тече анализ на всички собствености, с които МВнР разполага, но не използва. След като той бъде направен, ресорният министър Кристиан Вигенин ще внесе предложение в Министерския съвет за продажбата и на други ненужни имоти.

В Замбия се търсят купувачи за сградата на бившето посолство и търговското представителство в столицата Лусака. Имотите са оценени на общо 700 000 евро и се продават от поне 3 години. Мисията ни в африканската държава е закрита още през 1997 г., уточняват от Външно министерство.

За продажба на посолството ни в столицата на Судан - Хартум, има правителствено решение още от 2011 г. То беше взето, след като бе намерен купувач, който трябваше да плати около 700 000 евро за двуетажната сграда и за земята от близо декар около нея. Къщата е с обща площ от 400 кв. м. Тя обаче била в лошо състояние и заради хаоса в страната имало реална опасност в нея да се самонастанят местни бездомници.

Сделката била почти приключена, но се изчаква реформа, свързана с паричната единица в страната, след като Южен Судан се отдели като самостоятелна държава преди 2 години.Подобна е историята и със сградата на мисията ни в кенийската столица Найроби. През април 2013 г. служебният кабинет реши имотите да се продадат за 2,35 млн. евро.

Постройката не се използва за дипломатически и консулски нужди от 1990 г. В столицата на Египет – Кайро пък ще се търси купувач на два апартамента, оценени на 200 000 евро.В Германия страната ни също има доста имоти с отпаднала необходимост. Най-близо до продажба е сграда в Лайпциг, оценена на 900 000 евро.

През тази година Външно ще търси пари и за ремонта на българска вила в Ню Джърси, САЩ. Сградата е в занемарено състояние и рядко се използва, но засега МВнР не смята да я продава, тъй като локацията й била много добра.

Последвайте канала на

930 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини