15 лева на месец за апартаменти под пагон

  • 06 януари 2014 07:06

  • 1057
  • 1
15 лева на месец за апартаменти под пагон
©

Едва по 15 лева на месец е наемът на някои от ведомствените жилища на Министерството на отбраната, сочи справка, пише "Стандарт".

Става въпрос за едностайни имоти в общежития извън София, уточниха от ведомството. Най-високата цена, която броят военните за апартаменти, е 190 лв. на месец. Наемът зависи от локацията, квадратурата, изложението и обзавеждането. Към днешната дата МО стопанисва 2900 жилища в 89 населени места. В тази бройка влизат и 13 общежития, от които 8 в София, 2 в Пловдив и по едно в Плевен, Стара Загора и Казанлък. Общата бройка на жилищните помещения в тях е 1080. В 35 апартамента в пет града са настанени ръководни кадри от МО и армията.

От всички жилища, които министерството управлява, 625 са в селища, където вече няма военни. Вероятно те ще бъдат обявени за продажба, тъй като са с отпаднала необходимост за армията, а разходите по тях продължават да се натрупват, казват от МО. От януари 2010 година до декември 2013-а успешно са продадени 206 жилища.

В началото на 2014-а министерството извади на тезгяха още 36 жилища на обща очаквана цена от почти 1 млн. лв. Сред тях е и апартамент в Банско за малко под 30 000 лв. Кабинетът "Орешарски" наскоро прие нова методика при продажбата на апартаментите. Преди това цената не трябваше да е по-ниска от тази, на която е купено жилището. Сега новият собственик ще трябва да брои и пари за извършените ремонти и подобрения.

От министерството уточниха, че през 2013-а са били направени само два ремонта поради бюджетни ограничения. 525 000 лв. са дадени за освежаване на два блока в София. Основен ремонт на покрив на блок в Белене пък е струвал 30 000 лева.
Скоро се очаква да бъде въведена още една промяна при даването на жилища под наем. На служителите ще бъдат предлагани само имоти, които не се нуждаят от основен ремонт. Дори и военните да не приемат предложения им апартамент, те няма да губят компенсационните суми за свободен наем, каквато е практиката в момента. Ако пък военният ремонтира имота, сумата за него ще му бъде приспадана от наема.

Наличните към днешна дата 3000 апартамента са крайно недостатъчни. "Служителите ни са над 14 000", обяви наскоро военният министър Ангел Найденов. Вероятно ще се търсят средства за увеличаване на жилищния фонд. Последно ведомствени жилища бяха строени по времето на Тройната коалиция. За тази година се очаква и други 210 апартамента да бъдат ремонтирани.

Парламентът има 179 жилища

Общо 179 ведомствени жилища има парламентът, пръснати в няколко от столичните квартали. Народното събрание ги стопанисва за депутати от страната, които не са от София или нямат имот в града. В този мандат ведомствени жилища ползват 136 от всичките 240 депутати.

В служебни жилища са и 26 служители от администрацията на парламента. В два апартамента са настанени външни лица, но от НС не казват имена, тъй като информацията е лични данни. За разлика от други ведомства парламентът не продава фонда си.

Последвайте канала на

1057 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.01.06 | 11:03

1
За ближещите задниките на нато има комунизъм...

Добави коментар

Водещи новини