"Русия ангел" не търси своите близки

  • 23 декември 2013 09:07

  • 2024
  • 0
"Русия ангел" не търси своите близки
©

В първите дни на новата година, съдът в Гърция ще се произнесе за бъдещето на русото ангелче Мария, чиято съдба предизвика огромен интерес в цяла Европа. Детето, открито в ромски катун в северна Гърция, се оказа с български родители от Николаево.

Един от 15-тината домове на организацията "Усмивката на детето", която от два месеца се грижи за малката руса Мария, открита в ромско семейство в град Фарсала.

„Във всеки дом на организацията живеят между 25 и 27 деца. Става дума за деца изоставени, малтретирани или отхвърлени от родителите си. Дошли са при нас след прокурорско нареждане. Те са прекарали много труден период вътре в семействата им и това, което ние се опитваме да им създадем е един приятен живот, какъвто заслужава всяко дете. Да се чувства сигурно, да се радва, да е щастливо, да се занимава с това, което то иска, а ние да го подкрепяме да разцъфти с времето. И всекидневието му е такова, каквото е всекидневието на всяко друго дете - ще посещава кварталното училище, ще ходи на частни уроци по английски, ще спортува в общинския стадион, за рождения си ден ще направи парти вкъщи и ще покани съучениците си”, обясни Стефания Теку, социален работник.

Неслучайно в домовете на "Усмивката на детето" няма регистрирано нито едно бягство на дете.

Костас Янопулос, основател и президент на организацията "Усмивка на детето" посочи и състоянието на малката Мария в момента. По думите му тя не е била в шок. „Когато влезе в една спокойна обстановка, самата тя беше спокойна и за голяма наша изненада не търсеше никого. Обикновено когато децата сменят средата си, търсят хората, с които са свикнали. Така в един дом на организацията "Усмивка на детето", който осигурява топлина и грижи за всяко дете, обич - може да не е твоето дете, но можеш да му осигуриш всичко това. И тя се почувства толкова сигурна и спокойна, че когато се наложи да излезе, за да й се направят някои изследвания, тя застана в средата на стаята и не искаше да тръгва, защото се страхуваше, че няма да се върне. Само в един единствен момент, когато в дома имаше проблем и тя се уплаши, извика "Мамо!".

Янопулос добави, че предстои детето да се чувства добре и да му осигурим защита в този момент. Това е и основната задача на дома, в който е. „Не я питаме нищо, нито пък това е задачата ни - да научим от нея нещо. Когато ни има достатъчно доверие, когато се чувства готова, тя самата може да ни разкаже нещо. Но може и да не говори. Повечето деца, които идват при нас от една много по-различна среда не говорят. Това е тяхно право. Единственото, което ние очакваме е окончателното решение на съда, на гръцкия съд за това кой ще има правото на неин настойник. Засега възможностите са две - или да сме ние, или да е семейството, което я е отгледало до момента. Дори и да бъде дадено това право на нас, пак съществува въпросът за постоянното бъдеще на детето. Когато завършат всички разследвания и съдебни процедури, които все още висят”, допълни той

От организацията пазят пълна дискретност относно местонахождението на Мария и предпочитат да неутрализират нездравия интерес на медиите към нея.

„Мария, както и всяко дете, което идва при нас, трябва да има семейство - едно стабилно семейство, което е в състояние да му осигури основните нужди - обич, топлина, бъдеще. Това вярваме за всяко дете. Мария не е различна. Това, че е хубава и руса не я различава от останалите. Грижим се за нея, както за всички останали. Решаващо е това, което ще реши съдът въз основа на предложението на прокурора, който се занимава с малолетните. Те единствено могат да вземат решение, не само в Гърция, но и в цял свят. Това е въпрос изцяло в компетенциите на гръцкото правосъдие”, обясни още Костас Янопулос.

Да се създаде организация, която да дарява усмивка на всяко детско личице е последното желание на 10-годишния Андреас Янопулос, който преди 18 години умира от тежко онкологично заболяване. Неговият баща посвещава живота си, за да изпълни волята му. Днес в организацията работят стотици служители и хиляди доброволци, които създават условия за достоен живот на малчуганите, изпаднали в беда.

Последвайте канала на

2024 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини