Всяка трета играчка е опасна

  • 17 декември 2013 11:48

  • 1353
  • 0
Всяка трета играчка е опасна
©

Внимание: Всяка трета играчка от проверените на пазара не отговаря на изискванията. Това показва проверка на инспекторите от „Надзор на пазара" към агенцията за метрологичен и технически надзор в дните преди празниците. Под лупа са гледани 151 различни играчки. При 58 са открити нарушения.

Някои са без задължителния знак СЕ, който да показва, че са безопасни, други са без предупредителни текстове на български език, трети нямат упътване.

В страната се внасят ментета на хитови детски стоки. Ще ги познаете по цената - не може една кукла Барби, която в магазина струва 60 лв., на сергията да се продава за 20 лв. Тези продукти се пускат от малки китайски производители, които не спазват изискванията на ЕС за безопасност на използваните суровини и химикали. Това им позволява да смъкнат цената, предупреди държавният експерт Теменужка Грънчарова, цитирана от "Преса".

В момента се предлагат имитации на маркови кукли, конструктори, колички. Имало дори реплики на модерната играчка робофиш. Всичко, което е показало, че е актуално, веднага се дублира, коментира и собственикът на голяма верига детски магазини Росен Филимонов. Тези продукти обаче могат да бъдат вредни за децата при пипане и лапане, защото са направени от евтини и опасни материали.

Други пък лесно се разглобяват. Теменужка Грънчарова даде пример с мобилни телефончета, които крият рискове за деца под 3 г. Те имат батерии като за часовник, които могат да бъдат погълнати от детето, затова ще бъдат изтеглени от търговската мрежа.

Друго масово нарушение е да се пести от превод на упътванията. Те се предлагат на български в съкратен вариант. Така потребителите са лишени от важна информация. Не се превеждат и някои важни предупредителни надписи. В търговската мрежа например се предлагал пумпал, за който производителят специално е посочил, че не е подходящ за най-малките. Причината е, че се разглобява на части, които могат да бъдат погълнати. Това обаче не е написано на етикета.

Опасните стоки се изтеглят от търговската мрежа, а на търговците се налагат санкции. Глобите тръгват от 250 лв. нагоре.

С наближаването на празниците се увеличава и търсенето на пиротехнически изделия не само от възрастните, но и от децата, напомня изданието. Пиратките и фойерверките трябва да се купуват само от лицензирани магазини, а не по сергии от пазарите и нелегални търговци, припомниха от полицията. Необмисленото им и неправилно използване може да доведе до тежки наранявания и пожари.

Когато купувате фойерверки за празничната нощ, обърнете внимание на опаковката. Тя трябва да е оригинална и на нея задължително да има инструкции за употреба на български език. Не вземайте изделия с разкъсани или повредени опаковки. Не използвайте самоделни бомбички, те са особено опасни.

Забранено е пиратките да се използват в автомобили, в закрити помещения и в близост до леснозапалими материали. Не трябва да се гърми и в районите на здравни заведения, училища, църкви и манастири.

За да не помрачите празничното си настроение, заложете на бенгалския огън и конфетите, които са най-безопасни, допълват от полицията.

Кметът на Пловдив Иван Тотев вчера издаде нарочна заповед, с която забрани продажбата на пиратки и други опасни стоки, които са забранени по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и може да доведат до самонараняване или нараняване на други хора. Забранява се и продажбата на такива изделия от физически или юридически лица, които не притежават разрешение за търговия с пиротехника.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1353 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини