Армията отново ще строи служебни апартаменти

  • 17 декември 2013 07:11

  • 2163
  • 4
Армията отново ще строи служебни апартаменти
©

Министерството на отбраната започва отново да строи апартаменти и да попълва служебния жилищен фонд. Това обяви вчера военният министър Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен. В момента във фонда на МО имало 3000 апартамента, а картотекираните безимотни военни били 14 000, пише в. Труд.

Ангелов даде за пример гарнизона в Асеновград, където работят 200 военни, а има 3 служебни жилища. През 2014 г. там ще бъде построен нов блок или ще бъде ремонтирана основно сграда, която е предоставена на МО от общината. Вторият вариант би струвал на армията над 900 000 лв. Ангелов не уточни чрез какви процедури ще строи МО, както и с колко средства разполага армията за нови жилища. Все пак допълни, че няма възможност да се построят домове за всички военни. 210 апартамента ще бъдат ремонтирани основно.

Напролет най-вероятно ще пристигнат първите 300 военни от Либия, които ще бъдат обучавани от американската армия на територията на полигона в Ново село до Сливен. Става въпрос за около 5000 либийски бойци, които на ротационен принцип през четири месеца ще идват през следващите пет години на обучение у нас. От 4 до 6 декември в София е имало делегация от 40 американски военни и 9 представители на либийските въоръжени сили. Бил е изготвен проект за споразумение, който в момента е в МВнР. Военният министър обясни, че са проучени местата и страните, в които либийски военни са били обучавани до момента. Найденов каза, че е имало доста проблеми с тях, но не назова характера им. Най-вероятно става въпрос за инциденти извън базите, свързани с посещения на питейни заведения. "Ще проучваме и само с наше разрешение ще допускаме тези хора в България. Те ще спазват българските закони", обясни зам. военният министър Иван Иванов.
Американското правителство изпрати в края на юли предложение до Министерския съвет да приеме обучение на бойци от либийската армия. То ще се води предимно от американски инструктори, но ще бъдат ангажирани и наши.

"Позицията на министерството е за приемливост на предложението", каза тогава Найденов. Сега той обясни, че "това може да не се случи на всяка цена". На среща в Пентагона в края на м.г. бившият военен министър Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март е поискал САЩ да увеличат присъствието си в базите, за които имат договори у нас. През 2014 г. Военният комитет на НАТО ще ни даде 71 млн. лв. за изграждането на пистата в авиобазата в Безмер и на честотна система в поделението на ВМС във Варна. Ще подготвим предложение до правителството, за да се вземе решение отиваме ли в посока на модернизация на наличните изтребители МиГ 29, или ще стартираме процедура на базата на целево финансиране за придобиване на нов тип боен самолет - проект, който следва да бъде на стойност до 700 млн. лв., обяви още Найденов. Цялостната модернизация на МиГ-29 ще ни струва 450 млн. лв. и ще може да използваме машините до 2029 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2163 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
м .марков

2013.12.19 | 18:06

4
И,понеже вече няма строителни войски,ще направим конкурс, за да можем да въртим парите между нас пък ще ги вземем от бюджета.Евтино ще излезнат около 1500EURO м.2.

2013.12.18 | 17:13

1
Ако американците си платят наема за ползване на Ново село, ще имаме пари да построим жилища на всички нуждаещи се...

2013.12.19 | 18:05

3
От 2006 до 2011 г -2 милиарда долара...Само Волен се осмели да им ги поиска...
Diyan Georgiev

2013.12.19 | 18:05

2
Не случайни са атаките срещу Сидеров. Факта че някой се е осмелил да потърси сметка на янките- за тях е кощунство. Убеден сим, че са вложили достатъчно пари в проект "Оплюване на Сидеров и изваждането му от политическата сцена". Е, няма да стане.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини