Пускат зелени вълни по няколко ключови булеварда в София

  • 16 декември 2013 07:00

  • 1024
  • 0
Пускат зелени вълни по няколко ключови булеварда в София
© Булфото

Зелени вълни ще бъдат пуснати по няколко ключови булеварда в столицата. Светофарите на кръстовищата ще се регулират така, че да осигурят по-бързо преминаване на колите на градския транспорт, информира "Монитор".


За целта на уредбите ще бъдат монтирани специални устройства, като датчици ще има и в 750 автобуси, тролеи и трамваи.
Кръстовищата „ще поумнеят” с проект за 50 млн. евро по Оперативна програма "Регионално развитие". Освен реализирането на интелигентната система за управление на трафика по 20 кръстовища ще се поставят датчици и на още 8 булеварда, обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Устройствата ще се поставят на двеста метра и ще броят колите. По този начин светофарите ще пропускат първо автомобилите по булевардите с по-интензивно движение.
През следващата година ще започне модернизацията и на Центъра за управление на трафика, а за целта са предвидени заделени 2 млн. лв. от бюджета на общината, обясни Христов. Зелената вълна ще подобри привлекателността на градския транспорт, тъй като
колите ще се движат с по-голяма скорост. 
Освен това обаче ще бъдат отпушени и тапите по тези кръстовища, които са едни от най-натоварените в града. Сред кръстовищата са площад „Орлов мост” и по протежение на булевардите „България”, „Васил Левски” и „Евлоги и Христо Георгиеви”, „Прага", „Цар Борис III”. С 33 млн. евро от парите са купени и 50-те нови тролейбуса, които ще пристигнат през юни. С тях автопаркът ще бъде подменен почти на 100 процента. В проекта са заложени още изграждането на 400 спирки и монтирането на 600 „говорещи” табла.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1024 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини