Богатите българи пият и пушат два пъти повече

  • 16 декември 2013 06:17

  • 1578
  • 1
Богатите българи пият и пушат два пъти повече
©

Заможните българи пият и пушат два пъти повече от обикновените граждани на страната. Това сочи доклад, изготвен от Националния статистически институт, пише "Стандарт".

Според данните в него средната годишна употреба на алкохолни напитки в страната възлиза на 23,2 литра на човек (без да се брои бирата и виното). В същото време социалната група на 10-те процента от населението с най-високи доходи консумира средно по 40,8 литра алкохолни напитки на човек годишно. В тази група на заможните влизат не само милионерите в страната, а точно 10% от населението или над 728 хил. души.

При пушенето ситуацията е същата както при алкохола. Средната консумация на човек е 547 броя цигари годишно, докато хората от най-заможната социална група у нас пушат средно по 1134 цигари на година. За сравнение, хората които попадат в социалната група на 10-те процента от населението с най-ниски доходи, употребяват средно по 9,3 литра алкохол на година и по 305 броя цигари, според НСИ.

Практиката обаче сочи, че контрабандните цигари и алкохол се купуват предимно от социалните групи с по-ограничени доходи. А акцизните стоки без бандерол често са със съмнително качество. По-евтините стоки също са с по-лошо качество. Така най-бедните пият и пушат по-малко, но качеството на техния алкохол и цигари е доста по-ниско.

Според официалната статистика 10-те процента от българите, които имат най-ниски доходи в страната, живеят средно с 93 лв. на месец, при среден доход на лице в България от 328 лв. месечно (3937 на година). В групата на най-бедните влизат клошари, безработни, хора от малцинствата, а често и пенсионери.

Причината за това е, че доходите се делят на всички членове на семейството и дори един човек да работи, ако заплатата отива за издръжката на няколко души лесно може да попадне в групата на най-бедните. Представителите на групата граждани с най-високи доходи у нас (10% от населението или 728 хил. души) разчитат средно на 786 на човек на месец (9443 лв. на година), сочат данните на НСИ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1578 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.12.16 | 08:55

1
Имат повече пари

Добави коментар

Водещи новини