Продават отровна течност за чистачки

  • 13 декември 2013 18:14

  • 1642
  • 5
Продават отровна течност за чистачки
©

В търговската мрежа и интернет се продава опасна течност за чистачки, която не е обозначена и опакована според изискванията на Европейския съюз, информира “Труд”. Продуктите съдържат метанол и са произведени от най-различни фирми, като дори се продава и течност, внесена от Канада и САЩ.

Продажбата на метанол и използването му като смес в други продукти не са забранени. Проблемът е, че течностите за чистачки се предлагат в стандартни туби за безалкохолни напитки, които лесно могат да бъдат отворени от деца. “Предвид факта, че течностите за чистачки съдържат 3% или повече процента метанол, те попадат в обхвата на опасните химични вещества и смеси. С цел опазване здравето на населението, съгласно нормативните изисквания е задължително на етикетите им да е обозначено химичното наименование на веществото”, обясниха от Министерството на здравеопазването. “Опаковката с каквато и да е вместимост трябва да е снабдена с приспособления за затваряне, недостъпни за деца, освен това трябва да има ясно маркиран тактилен знак за опасност” (виж снимката по-долу), допълниха от ведомството. Необходими са и още две пиктограми - ромб със стилизиран пламък, което означава, че течността е силно запалима, и ромб, в който има череп и кости, за да се знае, че продуктът е силно токсичен.

Метанолът, известен още като метил, метилов спирт, дървесен спирт, спирт за горене и т.н., не позволява на течността да замръзва и е много по-евтин от етанола - етиловия алкохол или т.нар. чист спирт, който също се използва при производството на задължителния за зимата автомобилен консуматив. Понеже етиловият спирт е акцизна стока, използването му за направата на течност за чистачки излиза по-скъпо от това на метиловия алкохол, чието производство не се контролира. Това си личи и при цената - например литър течност за чистачки с метилов алкохол излиза по-малко от лев, докато тази с чист спирт е двойно по-скъпа. За разлика от етиловия алкохол метанолът е силно токсичен. Поглъщането дори и на малки количества (20-30 милилитра) може да убие човек или да доведе до неговото ослепяване.

 Отровното му действие се проявява дори и чрез вдишването на парите, които влизат в купето на автомобила през вентилационната уредба, когато дръпнете лостчето за измиване на стъклото. Рискът се засилва при пътуване на дълги разстояния и лошо време, когато употребата на измиващата течност зачестява. Тогава водачите могат да почувстват замайване и влошаване на зрението, което да доведе до катастрофа, предупреждават експертите. Но по-сериозният проблем е, че продуктите с високо съдържание на метанол се продават без капачки, които предотвратяват отварянето им от деца. А това може да доведе до фатални последици, защото течността може да бъде сбъркана с безалкохолно или спиртна напитка.

През март шестима младежи от благоевградското село Падеш се отровиха с течност за чистачки, която съдържала метанол. Двама от тях починаха. Затова експерти съветват при покупка на течност за чистачки потребителите да четат внимателно съдържанието, което е описано на етикета. И за всеки случай да слагат бутилките на място, недостъпно за деца.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1642 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.12.15 | 16:56

5
Метанолът е много токсичен,също и парите му!Питам,КОЙ ПОЗВОЛИ ПРОДАжБАТА МУ,ЗАЩО НЕ Е ИЗТЕГЛЕН ОТ ТЪРГОВСКАТА МРЕЖА?
химик

2013.12.15 | 16:55

4
пропуснали сте часовете по химия.купува се този с ЕТАНОЛ.Той е два пъти по скъп,но не е така токсичен!

2013.12.15 | 16:55

3
Kaкво ми пука дали е метанол или етанол.Интересува ме цената.А който е прост да го пие, това все пак е течност за чистачки...
Спас

2013.12.14 | 17:09

2
Хората ти казват, че можеш да се отровиш и като я дишаш. Дъни си метанолче като ти е толкова акъла. Хората като са прости каквото и да им напишеш ще е все тая. ОТРОВА трябва да пише, да се знае.

2013.12.14 | 17:09

1
Ей това българина е голяма овца.А тези дето са опаковани според европейските изисквания да не би да не са отровни?Дали се пият те?Това да не е напитка?Някой е внесъл от някъде по-евтино и веднага друг скача.Еми да свикнали са без конкуренция да работят е това е България!!!!

Добави коментар

Водещи новини