Политолог: С ГЕРБ няма да стане това, което се случи с НДСВ

  • 11 декември 2013 09:26

  • 3411
  • 3
Политолог: С ГЕРБ няма да стане това, което се случи с НДСВ
© Булфото

"Не трябва да говорим за началото на края на ГЕРБ от гледна точка на факта, че втори депутат на напуска групата на ГЕРБ. Тук не говорим за разпад на ПГ на ГЕРБ.

ГЕРБ беше конструирана като партия на властта до голяма степен и оставането й в опозиция беше коментирано от много анализатори като тежък сценарий за ГЕРБ. Този процес на разпад се забави твърде много, защото във всеки един момент ГЕРБ очакваше да се върне на власт и това задържаше до голяма степен хомогенността на ПГ на ГЕРБ. Протестът беше в своя пик допреди няколко месеца, премина в нова фаза със студентските окупации, като че ли в последните няколко седмици нещата вървят надолу и си личи, че предсрочни парламентарни избори не ни чакат още утре. Така че за мен този процес е закономерен, но това не означава разпад". Това каза политологът Димитър Ганев от Института "Иван Хаджийски" в интервю за предаването "Преди всички" по БНР.


"С ГЕРБ няма да стане това, което се случи с НДСВ – един много бърз електорален и организационен крах. В момента ГЕРБ все още държи сериозни електорални нива. Не се е получил този рязък срив в електоралния й потенциал. На второ място, ГЕРБ е окупирана в местната власт. Тя държи най-големите градове в България. Това е огромен ресурс. Тепърва ще виждаме още много етапи в разпада на ГЕРБ, за да можем да кажем, че това е началото на нейния край. Това отцепване на депутати от ГЕРБ променя позицията на Атака в 42-рото Народно събрание. Г-н Сидеров със сигурност гледа с много голяма скръб на разпада на ПГ на ГЕРБ и то не защото съжалява, че групата се разпада, а просто вижда, че неговата цена в конфигурацията в 42-рото НС рязко спада, по простата причина, че в изключително важни гласувания, които предстоят, г-н Сидеров може да не се окаже човекът със златна акция, както беше досега. Ако тази ерозия в ПГ на ГЕРБ продължи в следващите месеци, тогава може да се мисли за разграничаване от Атака", обясни политологът.

Ганев беше категоричен, че действително Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа е изградил цялата партия: "Трудно е да се лишиш от този човек, ако няма веднага кой да го замести, а аз не виждам такъв човек в момента, който да поеме изцяло организацията на партията. Това би поставило въпроса дали може да съществува партия ГЕРБ без Цветанов".

Последвайте канала на

Десислава Станева
3411 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.05.26 | 14:38

2
Партия ГЕРБ ще съществува без Цветанов, много ясно. Но Цветанов няма причина да напуска. ГЕРБ са в добра позиция и няма от какво да се притесняват.

2015.12.19 | 11:12

3
Напротив-ГЕРБ ще се разпадне.В това бъдете сигурни.Виновни в случая са и Бойко Борисов и Цветанов-защото са със кухи глави.В партията има по интилигентни и способни от тях.Двамата --имат много грехове пред партията и народа.Престъпници и нарушители на закони и устави -се наказватсъс затвор.

2015.05.26 | 14:38

1
Без харизмата на Борисов и страхът от Цветанов,герб е обречен.Никой в тази партия няма техния потенциал.Те са нуйни като въздуха и водата на тази партия.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини