Родителите на загинала във влака-факла дариха държавното обезщетение

  • 09 декември 2013 21:46

  • 2791
  • 2
Родителите на загинала във влака-факла дариха държавното обезщетение
©

Родителите на загиналата по време на пожара във влака София-Кардам Валерия Желева дариха получените 200 хиляди лева държавно обезщетение на учебните заведения, в които момичето е учило, съобщи БНТ.

След близо пет години и половина съдебна сага, обвиняемите за инцидента във влака-факла бяха осъдени условно. Родителите на 20-годишната студентка в СУ Валерия Желева казват, че справедливост не са получили, а виновните са останали ненаказани. След приключване на съдебното дело, обвинените солидарно с БДЖ бяха осъдени да платят обезщетение на 19-те близки на жертвите. „От това дело ние получихме парично обзщетение, което оцени дъщеря ни на 200 000 лева....В знак на протест срещу съдебната ни система и срещу бездушието на съдебните състави решихме да дарим цялата сума на местата в Добрич, където дъщеря ни е учила", каза майката на загиналата Валерия Софка Дойнова.

Сумата е поделена между детската ясла, забавачката, училище „Климент Охридски" и Хуманитарната гимназия в Добрич, както и Химическия факултет на Софийския университет. Волята на родителите е със средствата да бъдат закупени пособия, които да осигурят модерен образователен процес. „Колебание сме нямали, само имах колебание да не стане така, че средствата, които даряваме, да отиват там където не трябва, да не са усвоени както трябва, обаче досега работите вървят както ние искаме. И дано така да бъде.", отбелязва бащата на загиналото момиче Жельо Желев. „Другата цел на моето дарение е да запази паметта на дъщеря ми. По този начин аз смятам, че правя нещо за нея. Всеки родител прави най-доброто за детето си. На мен се падна незавидната участ да го направя по този начин.", допълни Софка Дойнова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2791 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.02.23 | 14:37

2
БЛАГОРОДНИ ХОРА.ПОКЛОН.
@Sevdo

2013.12.18 | 16:10

1
Tovae nechto novo darjavata da se island da dade pari.naikoi depotat hte ostane gladen.

Добави коментар

Водещи новини