98,2% е безработицата сред хората с увреждания

  • 19 август 2011 09:33

  • 2390
  • 0
98,2% е безработицата сред хората с увреждания
© Булфото

98,2% е дългосрочната безработица сред хората с увреждания, каза д-р Диана Инджова, председател на Центъра за психологически изследвания, предаде Фокус.

Трудовите кооперации на хората с уврежадания, които са единствените работодатели на хората с увреждания у нас, са почти загинали. „Кооперациите почти са загинали, много малко от тях са оцелели, а това са единствените работодатели на хора с увреждания. Това е нещо уникално, съществуващо в много добра система в Италия. Там трудовите кооперации на хората с увреждания са подкрепени много сериозно от държавата и от местната власт. Те получават и облекчения, и субсидии и друг вид права, които им гарантират не просто оцеляването”, посочи д-р Инджова.

В България за година изчезват между 15 и 25 трудови кооперации. „Те просто фалират. Повечето хора, които работят в тези предприятия, нямат друг избор – това е техният шанс за живот – социална интеграция, начин на общуване с някой друг, защото заплатите са ниски. В никакъв случай не говорим дори за минимална работна заплата”, каза още тя.

„За жалост в България трудовите кооперации са в позиция, в която очакваме да останат само няколко, които едва оцеляват. В САЩ подобни структури са добре подкрепени. Тоест държавата казва, материалите, които са за военната индустрия, ще се правят само от тези и тези трудови структури, които са от хора с увреждания. Това им дава така наречената защитена заетост. При нас съществува, но само като законова възможност”, обясни д-р Инджова.

Последвайте канала на

2390 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини