"Майки срещу насилието" отново поискаха главата на ректора на УНСС

  • 07 декември 2013 16:50

  • 2260
  • 5
"Майки срещу насилието" отново поискаха главата на ректора на УНСС
©

Вместо да зарадват в навечерието на светлите Коледни празници студентите от УНСС с откриване на нова библиотека, нов компютърен център или реновирана спортна зала, академичното ръководството на Университета за национално и световно стопанство реши специално да се погрижи и да допринесе за увеличаване на броя на нощните фолк клубове и ресторанти в Студентски град, които и без това са десетки на брой, констатират с възмущение от Гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

Заради шокиращата си и скандална заповед на ректора проф. Стати Статев с № 2013 от 25.09.2013 г., с която той определя коя ще е фирмата наемател на новата дискотека в Стол № 33 в Студентски град за срок от цели 10 години, проф. Статев следва незабавно да подаде оставка, категорични са в Сдружението на майките. Усилията на ректора на УНСС Ст. Статев да отвори наново затворената преди година след обществен натиск и протести прословута чалготека „Ориент 33" влизат в противоречие с обществения интерес, тъй като за никого не е тайна, че налагането и лансирането на чалга културата е едно от най-уродливите и отблъскващи явления на българския преход, посочват от Сдружението на майките. Мисията на Университета за национално и световно стопанство е да формира високообразовани личности, които да водят обществото към по-съвършен и хуманен свят, както и да обогатява и затвърждава своя облик на динамично развиваща се модерна европейска образователна и изследователска институция, но с всички свои действия и решения в подкрепа на чалга индустрията и налагането и популяризирането на чалга ценностите проф. Статев нагледно показва, че не е достоен да бъде ректор на най-голямото и старо висше икономическо училище в Югоизточна Европа, с 93-годишна история, убедени са майките.

Притеснени сме от и без това сложната и изострена криминогенна обстановка в Студентски град заради многобройните чалготеки и нощни барове, които са „превзели" кампуса и работят до зори. Повече от сигурно е, че поредният нов фолк клуб, който предстои да бъде открит с благословията на ректора на УНСС, допълнително ще усложни и влоши ситуацията в студентското градче - знае се, че десетките функциониращи чалготеки в района, в които се лее твърд алкохол със съмнително качество до зори, все така ще генерират потенциална престъпност, край тях периодично в малките часове ще стават побоища и инциденти, те ще привличат неизбежно наркопласьори, предупреждават от родителската организация.

По тази причина от Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град" настояват скандалните търгове в УНСС за новите питейни заведения и фолк дискотеки да бъдат незабавно отменени и разчитат, че просветният министър проф. Клисарова ще изземе от ректорите на столичните университети всички обекти държавна собственост, които те са отдали неправомерно под наем за нощни клубове. Очакваме официално становище и от Националната агенция за оценяване и акредитация дали одобряват политиката на ректора на УНСС да „трансформира" предоставената му за учебни цели държавна материална база в чалга клубове и питейни заведения. Ако въпросната Агенция осъществява стриктно вмененото й по закон следакредитационно наблюдение и контрол по програмното оценяване и акредитация на висшите училища, срамната рентиерска дейност на ректорите на държавни университети трябва веднъж завинаги да бъде преустановена, тъй като води като резултат до опростачване и чалгализиране на младото поколение, заявяват от Сдружението на майките срещу насилието.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2260 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
гошо

2013.12.08 | 21:16

5
"Майки срещу насилието" това една измислена организация от бивши членове на НПСС които преследват някакви лични материални цели!!!или просто казано дискотеките от центъра им дават пари на тези измислените за да искат затварянето на дискотеките в студентски град!!!!защо не питат студенти какво мислят за заведенията а трябва все да слушаме някакви измислени организации НПСС-та и партии които нямат нищо общо със Студетски град където има 55 студентски блока и 98 броя частни сгради!!!

2013.12.08 | 21:16

2
Чалгарски университет - ректор чалгар, какво чудно. Като пращате децата си там мислите ли какво ще работят?

2013.12.08 | 21:16

4
НБУ не е по-различно, догодина се дипломирам, обаче съм в твърдите науки и работа винаги има. Иначе е кенеф.
Georgi

2013.12.08 | 21:16

3
Az, zavur6ik Unss i sujalqvam
wu

2013.12.08 | 16:42

1
Голямо роднинско комунистическо предприятие,но не и университет,ще си отиде този когато си отиде комунизма,иначе са като свински черва .

Добави коментар

Водещи новини