90% от хората с увреждания в България нямат работа

  • 07 декември 2013 16:41

  • 1402
  • 0
90% от хората с увреждания в България нямат работа
© Булфото

В България хората с увреждания са около 1 милион души. Така че от тази гледна точка ние сме изправени пред едно сериозно предизвикателство и тези 132 млн. лв. би трябвало да стигнат за всички политики, които са заложени в отделните законодателства и засягат хората с увреждания. Това каза пред БНР изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски.

Според изследването на Агенцията за хората с увреждания в трудоспособна възраст са около 250 хил. души: За съжаление едва 10% от тях са фактически на пазара на труда. Това е около средноевропейските норми. 90% от хората с увреждания в България в трудоспособна възраст нямат работа.

Причините за това са изключително много, тъй като принципно политиката за хората с увреждания е хоризонтална, а не секторна. Тези хора би трябвало да се обучат, но обучението не би трябвало да го разглеждаме като някаква квалификация, когато си станал на 18 години. Говорим за обучение през целия период на живота, докато човекът стане работоспособен, тъй като ако започнем да го квалифицираме вече на 18 години, ще се случи това, което се случи и в Европа - второ и трето качество работа може да се осигури, т.е. няма го онова задълбочено познаване на процесите, което дава едно систематично обучение.

На следващо място е изключително важен проблемът с достъпността и комуникациите. На практика в България беше приет закон, според който 2% от държавните служители трябва да са хора с увреждания. И когато се проведоха изпитите за държавни служители се оказа, че около 1/3 от тях не могат да започнат работа, тъй като не могат да достигнат до работното си място, каза още той.

Ние трябва да извадим хората с увреждания на пазара на труда с техните умения и това не трябва да бъде жест на благотворителност, а действителност на нормални трудови взаимоотношения. Истината е, че към Агенцията за хората с увреждания има програма, която насърчава наемането на хора в обичайна работна среда, срещу което Агенцията подпомага работодателя да адаптира работното място и въпреки това е една от слабоработещите програми, тъй като работодателите често повече се притесняват от това, че ще има човек с увреждания и това може да му създава проблеми, отколкото това, че ние му даваме един солиден бонус, ако той наеме човек с увреждане, обясни Коралски.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини