Пловдивчани откриха черни парцали в хляба си

  • 04 декември 2013 19:48

  • 4257
  • 6
Пловдивчани откриха черни парцали в хляба си
©

Пореден неприятен случай, свързан с храна, разтресе страната. Хляб със странни черни петна показа семейство Пенка и Иван Стефанови. Продуктът е закупен от тях на 1 декември от голяма хранителна верига в града.

Произведен е от пловдивската фирма "Тракийски хляб" ООД, чиито продукти се продават в цялата търговска мрежа, съобщава "Марица".

"Не знаем какво има в тестото, но видът му е ужасен. Бяхме неприятно изненадани, като отворихме опаковката и видяхме първата филия.

Гледката е изключително неприятна, а все пак това е хляб. Недопустимо е да се произвежда и продава в този вид, още повече че се препоръчва за здравословно хранене", коментира Иван Стефанов. При първоначалния оглед стана ясно, че хлябът с име "Финес” е закупен в срок на годност.

Не е ясно кога е произведен, но според етикета трайността му е до 3 декември. Предлага се нарязан и е опакован в целофан. На външен вид изглежда добре изпечен и по нищо не личи, че меката му част е изпъстрена със странна чернилка. На опаковката е посочено следното съдържание: брашно тип 1150 (типово), вода, хлебна мая, йодирана сол, пшеничен малц, подобрител, емулгатор, хранителни ензими, антиоксидант аскорбинова киселина (витамин С), киселинен регулатор калциев фосфат. Отговори на въпросите на какво може да се дължи черния цвят на тестото и дали има вредни примеси в него потърсихме от специалисти от Българската агенция по безопасност на храните и от Университета по хранителни технологии в Пловдив.

"Вероятно се касае за нарушение на технологичния процес при производството на хляба”, коментира д-р Николай Петков, и.д. началник-отдел "Контрол на храните” в областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Пловдив.

Той уточни, че по-голяма яснота ще се получи след провеждане на физикохимичен и органолептичен анализ, който ОДБХ - Пловдив се ангажира да извърши в лабораторията си до дни. Днес инспектори на агенцията ще направят щателна проверка и в производствената база на "Тракийски хляб” ООД.

Специалисти по хляба от Университета по хранителни технологии изразиха мнение, че във въпросния хляб вероятно има механични примеси, но не се ангажираха с категорично становище.

С просто око те установиха, че самунът с чернилка има нормален мирис, без наличие на микробялна развала. Производителят на "Финес” Атанас Пилуков обясни:

"Изкуствени оцветители не използваме. В този хляб влагаме два естествени продукта, които внасяме от Австрия. Това са концентрати от препечен пшеничен малц и ечемичен малц, които са тъмни на цвят. Ролята им е да придадат по-приятен аромат на хляба, но не и да променят цвета. По рецептура те се смесват в съотношение единия 100 грама, а другия 300 грама към 100 кг брашно.

Тъй като процесът при направата на тестото е механизиран, вероятно добавките, които са на прах, не са се хомогенизирали достатъчно добре". Г-н Пилуков допълни, че по партидата лесно може да установи кой от работниците му не си е свършил качествено работата и се закани, че виновникът ще бъде санкциониран, най-малко с рязане от заплатата.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4257 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Тъжен

2013.12.05 | 03:09

5
Сега ще накажат някой беден ,невинен работник , ще го оставят без заплата и семейството му гладно ... А оня мошеник дето пълни хляба с бои и боклуци ,ще си излезе чист .
VASIL VASILEV LI4EN AS.

2013.12.05 | 03:09

6
TA TE MOGAT YTRE I OTROVA DA SLOJAT
всичко е пластмасово

2013.12.05 | 03:08

4
Не е опасно,а е менте.Не са го разбъркали добре за да изглежда по-тъмно.Всичко е менте в БГ!Както пушените колбаси или свински гърди или пилета не се пушат в пушилни както си беше едно време.Има си течност-химия.Викат му пушек....

2013.12.05 | 03:08

3
Абе те слагат боя и си го правят от бяло брашно 500.Няма истинско брашно в България.

2013.12.05 | 02:14

2
Какво се чудите? щом има търсене ще има и предлагане. вижте горе синьото бутонче дето пише " харесва ми" колко народ са го натиснали. Ако се харесва и с лайна що да няма.

2013.12.05 | 02:14

1
В Бг всичко е фалш!Избягвам стоки произведени в село българия.

Добави коментар

Водещи новини