Обучават пожарникарите да оказват и първа медицинска помощ

  • 04 декември 2013 14:54

  • 1350
  • 1
Обучават пожарникарите да оказват и първа медицинска помощ
©

Пожарникарите да бъдат обучени да оказват спешна медицинска помощ и да транспортират пациенти в нужда до болниците. Тази стъпка предлагат от лекарското съсловие като посочват, че тя би могла да положи началото на една реална реформа в спешната помощ, която да се осъществи в срок от 3 до 5 години.

Идеята е заимствана от съседна Румъния, където още преди две десетилетия са предприети мерки за обединяване на Пожарната и Спешната помощ.

В резултат на това към днешна дата броят смъртните случаи от инциденти на улицата рязко е намалял, а в градовете времето за пристигане на екип след подаване на сигнал не надвишавало 10 минути, информира Дарик.

„Преди да започнем да работим с пожарната, Бърза помощ имаха шест станции, а пожарната - 22. Сега 22 + 6 стават 28 обекта. Това е един от факторите, които намаляват времето за реагиране", заяви д-р Раед Арафат, инициатор на румънския модел и държавен секретар по здравеопазване в северната ни съседка.

"Капацитетът се увеличи също така от по-големия брой превозни средства, след като сме обединени с пожарната. Нашата книга е отворена за вас, но това не може да се направи на принципа копи-пейст, трябва да се види какви елементи има българската система, които трябва да се променят, какво може да се заеме от румънската и какво не може", допълни Арафат.

„Това е направил човекът в Румъния. Остава да има консенсус в държавата и в обществото това да стане, защото по-добро от това към момента няма. При това на нас ни се дава буквално наготово, каза от своя страна председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

По думите му въобще не става дума само за пари.

"Последното нещо са парите. Най-важното и това, с което трябва да се стартира са кадрите, обучението. Първо, да се обучат учители, които да започнат да обучават работещите. При тях наистина са отишли близо 20 години, но с неговия опит, знание и това, което ни предоставя, ние бихме могли да го направим да 3 до 5 години", допълни Райчинов.

Последвайте канала на

1350 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
американец

2013.12.04 | 21:23

1
В америка от отдавна е така пожарна и спешна помощ са заедни, но отделно си има и линейки от болниците.

Добави коментар

Водещи новини