МВР отчете два пъти по-малко бежанци през ноември

  • 03 декември 2013 07:22

  • 881
  • 0
МВР отчете два пъти по-малко бежанци през ноември
© булфото

Броят на влизащите в България чужденци, които искат бежански статут, е намалял двойно за един месец, отчете МВР, пише в. Сега.

Според статистиката през октомври броят на незаконно влезлите е 3626 души. В края на ноември броят им е паднал на 1652, което е с 1974 души по-малко. Като причина за намалелия брой бежанци се посочват засиленият контрол по границата и новите мерки за охрана. Според представения наскоро план за справяне с кризата в пограничните райони бяха командировани допълнително 1400 полицаи и започна строеж на ограда в района на Елхово.

За трите денонощия от 6 ч. на 29 ноември до 6 ч. на 2 декември на границата са заловени 40 души. 25 от тях са от Сирия, 13 от Афганистан и по 1 от Турция и Иран. В края на миналата седмица от МВР са върнали обратно в Ливан четирима техни граждани, които са били настанени на външни адреси.

В същото време обаче от ведомството посочват, че в пограничните със страната ни райони в Турция чакат големи групи хора. "На турска територия в граничната с България зона са концентрирани големи групи нелегални имигранти, чието преминаване у нас е възпрепятствано от извършваните строителни дейности по изграждане на защитната преграда в участъка Лесово - Крайново", пише в доклада на МВР. Според техните сметки първият етап от строителството на 30 км преграда трябва да е завършен. По план тя трябва да е готова в края февруари, като за нея ще се похарчат 6 млн. лв. Съоръжението се строи от армията.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
881 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини