Започват проверките в интернатите

  • 02 декември 2013 16:35

  • 1093
  • 0
Започват проверките в интернатите
©

Инспектори от Главна дирекция "Контрол по правата на детето" на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ ще участват в разпоредените от Върховната административна прокуратура /ВАП/  съвместни проверки на всички социално-педагогически интернати /СПИ/ и възпитателни училища-интернати /ВУИ/ в страната, които  започват от днес. Това съобщават от ДАЗД.

Проверките се организират от окръжните прокуратури в Сливен, Ямбол, Силистра, Разград, Плевен, Габрово и Пазарджик.  Териториалните отдели на ДАЗД, Регионалните инспекторати по образованието, Регионалните здравни инспекции, дирекциите  "Социално подпомагане", Областните дирекции по безопасност на храните и Агенцията за държавна финансова инспекция, в рамките  на своите правомощия, ще проверят спазват ли се законите и  актовете по прилагането им в СПИ в с.Варненци /обл. Силистра/, с.Драгоданово /обл.Сливен/ и с.Стралджа /обл. Ямбол/, както и  във възпитателните училища-интернати в гр. Завет/обл. Разград/,  с.Подем /обл. Плевен/, с.Керека /обл. Габрово/ и гр.Ракитово  /обл. Пазарджик/.

ВАП разпореди комплексните проверки след като бе сезирана от ДАЗД за сериозни пропуски и нарушения на правата на детето в социално-педагогически интернати и възпитателни  училища-интернати, констатирани при четири проверки, уточняват  от агенцията. При проверките са установени случаи на насилие от страна на персонала и между настанените деца, неглижиране на  потребностите им, лоша грижа и условия на живот. Не са предприети адекватни действия за проучване на обстоятелствата, свързани с данни за упражнено насилие, екипите на интернатите не оказват необходимата подкрепа и помощ на децата, корекционно-възпитателната работа и прилаганите мерки за  формиране на сигурно поведение са неефективни, е заключението на инспекторите на ДАЗД.

Съвместните инспекции трябва да установят изпълняват ли се разпоредбите на Конвенцията на ООН за правата на детето и други нормативни актове при прилагане на мерки за предотвратяване и борба срещу противообществените прояви на малолетните и  непълнолетните, както и осигурява ли се нормално развитие и възпитание на децата, настанени в СПИ и ВУИ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1093 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини