По хилядарка на месец се изкарва от събиране на пластмаса

  • 02 декември 2013 06:39

  • 5697
  • 2
По хилядарка на месец се изкарва от събиране на пластмаса
© Булфото

1100 лева месечен доход без плащане на данъци и удържане на осигуровки. От тази оферта се възползват все повече граждани на столицата, които нямат проблеми с ранното ставане и не са гнусливи да бъркат в кофите за боклук, пише в. "Монитор".

Заради повишената изкупна цена на пластмасата, която достигна 55 стотинки за килограм, от предаването й на вторични се изкарват по 40-50 лева на ден. Това разказаха пред „Монитор" Григор Джамбазов, безработен професионален шофьор, който чака да навърши годините за пенсия, и колегата му в събирането Славчо. Двамата от около 2 г. се издържат с предаване на отпадъци на вторични суровини. Казват, че освен клошари и роми с каруци все по-често и пенсионери бъркат по кофите за пластмасови отпадъци.
От Българска асоциация „Полимери” обясниха пред „Монитор", че повишеното търсене в момента се дължи на факта, че е по-изгодно пластмасатa да се произвежда от рециклирана суровина, отколкото да се използва първичната - петролът. Поради тази причина се е вдигнала и изкупната цена на безцветната пластмаса в пунктовете, което от своя страна доведе до повече каруци, доработени да събират по-големи количества отпадъци.
Първата смяна събирачи тръгва в 4,30 сутринта. За тях оставал и по-големият пай, тъй като конкуренцията в този час е най-малка. Между 6 и 7 часа излизала следващата група, а най-накрая тръгвали по кофите клошарите, които имали проблеми с алкохола. При тях нямало точен час на работния ден, защото обиколките започвали, след като успеят да изтрезнеят.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5697 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Silviya

2014.11.30 | 02:46

2
Bravo na horata,dobra pechalba i chista savest
аз

2014.11.30 | 02:46

1
Не пожелавам на никого да разчита на така спечелените пари. А данък печалба се удържа преди да се изплати суровината на съответния "доставчик". Това, че той няма здравни осигуровки и пенсионен фонд си е в негов ущърб. Държава, която иска да бъде издържана от клошарите.

Добави коментар

Водещи новини