Ренета Инджова: НСИ трябва да се освободи от зависимостта си

  • 26 ноември 2013 18:19

  • 2349
  • 4
Ренета Инджова: НСИ трябва да се освободи от зависимостта си
©

Ние не свързваме нашето битие с политиката, а със статистиката. Голямата ни цел е да сключим сътрудничество и с други страни за по-добра работа на статистиката. Това каза председателят на Националния статистически институт Ренета Инджова в предаването "Лице в лице" по БТВ.

"Аз съм убедена, че ще дойде време, когато обществото ще си избира най-умните и мъдрите да ги управляват", смята тя.

"Оттук нататък ще се работи за това националните статистически системи да се стандартизират. Статистическите институти трябва да се освободят от зависимостта си от политиците. Те трябва да се ръководят от принципът за независимост", заяви председателят на НСИ.

Според Инджова статистиката е била най-независима, когато е била под егидата на народното събрание. Независимата статистика произвежда статистика не само за правителството, а и за образованието, за правосъдието и за много други сфери в обществото.

Според институцията в България нещата изглеждат средностатистически. "0,6 е засега икономическият растеж на страната. Картината в страната не е добра", коментира Инджова.

Невъзможността да се излезе от опорочения кръг на бедността, когато тя не може да генерира инвестиции - това са най-страшните даннии от статистиката, които ме плашат". Според Ренета Инджова съдебната система е най-слабият сектор, в който отчитат промени, и заради това Инджова е песимист как ще бъде реализирана операция „Чисти ръце”.

"Намираме се малко над вода, тази картина не е добра за една слаба и бедна държава. Сравненията с други икономики са относителни, важното е хората да имат идея те къде се намират. Да преценят дали 1143 за тримесечие е достатъчна издръжка за едно домакинство, попита шефа на статистиката", отбеляза Инджова.

Ренета Инджова потвърди, че България наистина е на едно от първите места по смъртност и тези данни тя ги е предоставила на здравния министър. "До сега никой от правителството не я карал да наглася данни, които са удобни за дадено управление".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2349 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.11.27 | 14:42

4
НЯМА КАК ДА НЕ СТЕ ОБВЪРЗАНИ С ПОЛИТИКАТА ТОЧНО ВИЕ. ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ СТЕ. ТО НЕ МОЖЕ ХЕМ ДИРЕКТОР НА ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ, ХЕМ ДА СИ Я ПОЛЗВАШ КАТО ЧАСТНА.

2013.11.27 | 14:41

1
Публична тайна е че статистиката се ползва от нея като частна собственост. Вярно Бобева я пази, но пък тая не пропуска да ги оплюе. Луди ги направи 3 правителсва . Дай й далаверки в НСИ
ДПС

2013.11.27 | 14:42

3
ДА ЖИВЕЕ ТЮРКСКАТА РАСА СМЪРТ НА ИНДО-ЕВРОПЕЙЦИТЕ
еличката

2013.11.27 | 14:41

2
Няма по-зависима от политическите партии от госпожата. Уж беше от СДС, после ГЕРБ я направи шефка на НСИ, а сега и Бобева я дундурка. Няма срам като лъже

Добави коментар

Водещи новини