Общините ще затягат коланите и догодина

  • 26 ноември 2013 07:02

  • 1095
  • 0
Общините ще затягат коланите и догодина
©

Бюджетите на общините за 2014 г. отново ще са спрямо чергата им. В продължаващата икономическа криза тя е тясна като миналогодишната, а на места и поорязана. Затова повечето кметства залагат на реалистични планове за харчовете и се стягат с приходите да покрият само най-належащите нужди - чистота, транспорт, осветление, тук-там кърпене на дупки по улиците и покриване на стари дългове, пише "Труд".

Въпреки това в изборната 2014 г. (ще се гласува най-малко за евродепутати) повечето не планират повишение на местните данъци и такси. В същото време ще трябва да плащат на държавата по-висока такса за складиране на боклука на сметища - 22 лв. на тон, вместо 15 лв., както е сега.

Правителството увеличи средствата за общините с 46,5 млн. лв., но част от сумата се оказа буферна за държавния бюджет. Така при проблем със средствата само 95% от сумата ще бъде преведена на кметствата.

"Против това сме, но все пак сме доволни, че субсидията е увеличена. Особено за поддръжка на пътища", коментира Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините. Ръстът на държавната такса за депониране щял да доведе до изтъняване на бюджетите, тъй като местните управи ще трябва да дофинансират обезвреждането на сметта.

Градоначалниците са притеснени и че заради промените в Закона за местните данъци и такси може да се стигне до хаос с налога върху автомобилите. А оттам и намаляване на събираемостта по това перо. "Това ще е проблем, тъй като с тези средства се поддържа инфраструктурата", смята Чавдарова.

Заради недостига на пари част от градовете няма да реализират големи проекти. Тези от тях обаче, които са си написали добре домашното пред Брюксел и са получили средства от Еврокомисията, ще имат ударна строителна програма през 2014 г.

София ще разполага с 230 млн. лв. повече и по-голяма част от сумата е от програми на ЕС. Със заем от 50 млн. евро ще се ремонтират и строят нови пътища. Ще се работи по ул. "Обиколна", ул. "Опълченска", бул. "Тодор Каблешков", бул. "Ботевградско шосе", бул. "Цариградско шосе", бул. "Сливница", бул. "Никола Мушанов". Затова и средствата за кърпене на дупки са с над 3 млн. лв. по-малко от тези за 2013 г. - 23,8 млн. лв. Ще продължи строителството и на метрото.

Най-големият проект на града за 2014 г. обаче ще е заводът за отпадъците. До дни ще пристигнат в София чисто нови трамваи. Договори за доставка има и за тролеи, метровлакове. Ще се строят още детски градини, 75 км канализация. Кметицата Йорданка Фандъкова изтъкна, че за всички обекти има готови проекти и договори с изпълнители.

1,5 километра минерален водопровод и ремонт на така нареченото ниско тяло на бившия Партиен дом ще се прави в Кюстендил догодина, обяви кметът Петър Паунов (избран от дясна коалиция).

И двата обекта са важен момент от изграждането на бъдещ здравен хотел, за който общината емитира преди две години облигацинен заем от 6,5 милиона евро. Кметството се надява бъдещият спа център да се изплати много бързо, защото ще е привлекателен за хиляди туристи.

Никой още не прави прогнози дали ще има увеличение на тазгодишните 26 милиона лева в бюджета на Кюстендил. Възможно е и намаляване, коментират общински финансисти. Най-много пари ще се заложат за образование и здравеопазване, обяви кметът.
“Цепим стотинката на две. Правим и съкращения в някои звена”, не крие за финансовата стагнация той.

Негови опоненти в общинския съвет дори създадоха комисия, която провери до стотинка харчовете му. 51 374 лева за медийно обслужване и 244 850 лева за празнични шоупрограми е похарчила общината за последните пет години, се казва в доклада.
Най-големите харчове са били през 2012 г.


Двата най-големи града на ГЕРБ освен София - Варна и Пловдив, още не са готови с проектобюджетите за догодина. Едно обаче е ясно - няма да има повишение на данъците. В Пловдив през следващата година даже се планира намаление на два данъка - за мотоциклети и за таксиметрова дейност.

Във Варна пък ще залагат на големи ремонти, след като предишният кмет Кирил Йорданов остави града в много лошо състояние. Бюджетите и на двата града са около 200 млн. лв.

В Благоевград, където кметът Атанас Камбитов също е от ГЕРБ, планират по-голям бюджет за догодина. “Таксите и данъците няма да се вдигат, общината няма задължения и е финансово стабилна”, заяви кметът. Предстои в Благоевград да се изградят две нови детски градини, кучешки приют, ще стартира и изграждането на депото за отпадъци.

Община Велико Търново, която също е на ГЕРБ, обмисля през следващата година да осигури повече пари за образование, социални дейности и култура. “Не се мисли за намаляване на средствата в никой от ресорите. Предвиждаме да запазим бюджетната рамка от 57 млн. лв. Сумата дори може да се увеличи”, каза зам.-кметът Снежана Данева. Сред най-крупните строежи във Велико Търново е новият онкологичен център, ще стартира и проектът за подмяна на водопроводната мрежа и в останалата част на града.

Община Русе ще запази финансовата рамка от над 80 млн. лв. за проектобюджет 2014, но изпълнението му ще бъде много тежко. Това съобщи кметът Пламен Стоилов (ГЕРБ). За да се съфинансират спечелените 43 европроекта за 190 млн. лв., ще се теглят над 20 млн. лв. кредити от фонд ФЛАГ. Мащабното строителство е водещо в проектобюджета. Със заложените реконструкции Русе най-после ще възстанови емблематични сгради в центъра. Данък сгради и такса смет няма да се променят.

Проекторамката на бюджета на Шумен за 2014 г. ще бъде приблизително колкото и през тази - 52 млн. лв. Кметът Красимир Костов (БСП) не крие, че е очаквал повече средства от държавата, “но явно това са възможностите”. Надеждите за капиталови разходи са били по-големи, но Шумен ще получи само 150 000 лв. повече от миналата година. Те ще отидат за ремонт на пътища.

Общината ще продължи да подпомага културата и образованието в кризата, категоричен е Костов. Традиционно тя отпуска 60 000 лв. на театъра, подпомага симфоничния оркестър, Младежкия дом, Обединената школа по изкуствата, ансамбъл “Шумен”, читалищата.

Следващата година основен акцент ще бъде и завършването на няколко големи проекта, които трябва да променят облика на града и региона. 5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в паркове и детски площадки. Започва и голям туристически проект в резервата “Мадара”.

Община Смолян пак ще дава най-много пари за покриване на стари дългове и през 2014 г. За догодина се залагат повече средства за инфраструктура и за зимно поддържане. Управата ще плаща и борч от близо 1 млн. лв. за чистенето на снега през изминалата зима.

Потъналата в дългове община няма пари за мащабни ремонти и строежи. Заложени са средства само за крайно необходимото: аварийни дейности и текущи ремонти. За предизборен момент с тази липса на пари изобщо не може да се говори дори и като виц, казаха от кметството. За две години новата управа е погасила над 10 млн. лв. стари задължения от предишния мандат. Бюджетът на общината е около 28 млн. лв. Кметът Николай Мелемов е от ГЕРБ.

На другия полюс се оказва Търговище. Тази година приходите надхвърлиха планираното с над 2 млн. лв. С бюджет от 30 млн. лв. догодина Търговище ще даде повече пари за ремонти на улици. Кметът Красимир Мирев е подкрепен от БСП.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1095 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини