Приютът на отец Иван отново остава на студено

  • 22 ноември 2013 07:14

  • 1870
  • 2
Приютът на отец Иван отново остава на студено
© Булфото

Казан постно зеле и тенджера с варени картофи. Това беше храната на трапезата в приюта на отец Иван в Нови хан в Деня на християнското семейство. Вчера, 21 ноември, православната църква чества големия празник Въведение Богородично, а децата на отец Иван всеки момент могат да останат на студено и тъмно, пише в. Монитор.

Дървата за огрев свършват, няма кюмюр, нито пелети за местното парно, оплака се пред прага на зимата отецът. Електричеството се включва предимно вечер. Дежурните по кухня готвят на тухлено огнище в паянтова пристройка в двора, за да пестят. Когато закъсат съвсем, палят бракуваната от военните в полза на приюта военнополева кухня в двора. Двадесет зелки, 2 пакета сол, 5 кг картофи, мрежа с кромид лук, няколко пакета макарони и захар е цялата наличност в склада, разказва отец Иван и разтваря широко вратата, зад която се въргалят празни буркани и щайги. Не сме давали плодове на децата вече близо месец, поясни той. От толкова време дежурните по кухня не правят и сандвичи за закуска на учениците в голямото междучасие.

Много е тъжно да изпращаш ученик без залък хляб в раничката, въздъхва 32-годишната Десислава. Вече трета година тя живее в приюта с двете си деца. Вчера тя и 34-годишната Теменужка, майка на 5 деца, бяха дежурни по кухня. Домът „Свети Николай”, както е регистриран църковният приют, подслонява, облича и храни 97 души. Повече от половината са хлапета, бебетата са осем. Най-малкото, родено само преди два дни момченце, още не е изписано от болницата. Отец Иван буквално недоумява как ще оцелеят хората му през зимата. Свещеникът не е ентусиазиран от идеята да потърси помощ от Хранителната банка. „Потърсих ги миналата година. Вместо храна ми изпратиха 360 кутии с шоколадови бонбони с изтичащ срок на годност - разказа тегобите си той. - Нямал съм складови помещения. Да не съм супермаркет, че да разполагам с хангари за храна. Те да ми дадат 50 кг месо, пък да видят как ще им намеря място, а и няма да се задържи толкова, че да се развали”, опитва се да обърне проблема в шега отец Иван.

Повечето от малчуганите ходят на детска градина, а по-големите задължително на училище. Хлапетата се хранят на стол и в приюта само вечерят и закусват. При майките си в дома вчера бяха останали само болните и новопристигналите с родителите си, които все още не са записани в селската детска ясла. Отец Иван много държи децата да учат. „Тук се грижим за тях, но в училището виждат и други деца, социализират се, учат се да общуват не само с хора от тяхното обкръжение, а по-големите се образоват”, казва той и подчертава, че едно от задълженията в дома, наред с това да се пази чистота, е да не се краде, пуши и пие. По-големите момчета и момичета учат предимно в техникума по готварство и кетъринг и този по керамика. Трима се обучават в Софийската духовна семинария.

Между 200 и 250 кубика дърва за огрев са необходими на отец Иван и питомците му, за да изкарат зимата на топло. Бус с цепеници докара вчера софиянец в дар на дома „Св. Николай”. Бедно семейство от Пазарджишко пък пристигна със старата си лада и остави 2 чувала с кюмюр. „Повечето фирми ни забравиха тази година, даряват частни лица – кой колкото и каквото може”, споделя отец Иван и се оплака, че се навъртали крадци. Четири семейства роми с общо 18 деца приютил той в началото на есента – съборили им незаконните бараки в София. Само след две седмици се наложило да ги изгони, защото задигнали и продали компютри, телефони и всякакви електроуреди от дома. „Трудно ще изкараме зимата, но сигурен съм, Господ ще ни помогне и този път”, казва отец Иван. И от оптимизма в погледа му става ясно, че няма несгода, която би могла да го сломи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1870 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ne

2014.01.29 | 17:07

1
Тези от дома на отец Иван е време да се хванат на работа. Вместо да чакат на Господ и хорското милосърдие да отидат в общината и да поискат земя. Ако се заловят за работа ще имат и картофи и боб,а с парите от това което ще продадат ще си купят и други неща. Как в някои манастири гледат животни и така изкарват някаква печалба ,а тези лентяйстват. Защо не се хванат тези жени на някаква надомна работа, какво правят по цял ден???? Стига да иска човек винаги намира начин, но тези не искат, затова хората се отказват да им помагат.
22

2014.01.29 | 17:07

2
ей, аман от хейтери. Голяма част от настанените в дома на отеца са деца - ти какво искаш да изкарат децата на полето ли? Имаш ли предтстава как се прави земеделие - само с мотика до никъде няма да стигнеш. Но най - ми стана криво за ония "роми" дето са си направо м*а*н*г*а*л*и дето човека ги приютил , а те го окрали..... какво да говорим повече.

Добави коментар

Водещи новини