Цацаров нареди пълна ревизия на следствието

  • 22 ноември 2013 06:50

  • 2720
  • 3
Цацаров нареди пълна ревизия на следствието
©

Цялостна ревизия на Националната следствена служба е разпоредил главният прокурор Сотир Цацаров. Тя ще започне в понеделник и ще приключи на 6 декември.

Екип от 12 прокурори ще проверява следователите, научи "Стандарт". Ръководи ги Атанас Гебрев, а контролът ще упражняват заместниците на Цацаров - Борислав Сарафов и Пенка Богданова.

Ревизията включва периода от 28 януари 2011 г. до 31 октомври 2013 г. - времето, през което шеф бе подалият оставка Бойко Найденов. В заповедта на Цацаров е записано, че проверката е планирана в Плана за действие на прокуратурата, който бе приет от Висшия съдебен съвет през юли.

Бойко Найденов подаде оставка като директор на Следствието в началото на ноември, като се мотивира с лични причини. При оттеглянето си той определи за свой заместник шефът на отдела за стопански престъпления Ангел Александров. Няколко дни по-късно Цацаров обаче отмени тази заповед и направи зам.-директора на Националното следствие Петко Петков за и.д.

Вчера петима членове на ВСС издигнаха за поста кандидатурата на и.д. ръководител на Софийската градска прокуратура Евгени Диков. Номинацията му за шеф на Следствието бе подкрепена от главния прокурор Сотир Цацаров и членовете на ВСС Румен Боев, Румен Георгиев, Юлия Ковачева и Галина Карагьозова. Предложението е подробно мотивирано, обясни представляващият ВСС Соня Найденова.

Според процедурните правила предложенията за директор на НСлС се правят в две поредни заседания след откриване на процедурата. Това означава, че кандидатура за поста може да бъде внесена и на следващото заседание на ВСС. Диков се ползва с висок авторитет сред колегите си. През май той бе избран за и.д. председател на СГП след отстраняването на Николай Кокинов заради скандала с разговорите в дома на Бойко Борисов в Банкя. Това е вторият опит на Евгени Диков да оглави Следствието. Той участва в конкурса в края на миналата година, но тогава с 18 гласа спечели Бойко Найденов.

Последвайте канала на

2720 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
корадо катани

2013.11.23 | 18:42

3
е това е баш октопода.......

2013.11.23 | 18:42

2
Партиец от БКП.

2013.11.23 | 18:42

1
Да вземе една диета да направи, ще има полза поне за него.

Добави коментар

Водещи новини