Пенсионери искат преизчисление на пенсиите спрямо осигурителния доход

  • 21 ноември 2013 14:23

  • 2323
  • 2
Пенсионери искат преизчисление на пенсиите спрямо осигурителния доход
©

Конфедерацията на организациите на пенсионерите и възрастните хора в България поискаха между първо и второ четене на бюджет 2014 г. пенсиите да бъдат преизчислени спрямо последния осигурителен доход, който е 641 лeва, предава БТА. Исканията са адресирани към президента, парламента, Министерския съвет, НОИ и политическите партии.

Последното преизчисление на пенсиите по осигурителен доход беше през октомври 2008 г. върху 398 лв., припомни председателят на Българска асоциация "Обединение" Константин Недев. Оттогава осигурителният доход е скочил със 60 процента, а сега управляващите искат с "Швейцарското правило" да ни пробутат 3 процента увеличение на пенсиите, коментира той. Недев допълни, че минималната пенсия трябва да бъде колкото е минималната работна заплата. От организацията поискаха още добавката за пенсионерите, работили при вредна радиоактивна среда, да стане 90 процента от социалната пенсия, и напомниха, че от "Костово време тя е замръзнала на 33 лв."

Пенсионерите заявиха, че е подигравка и дори престъпление срещу тях увеличение от 3 процента на пенсиите и че въвеждането на "Швейцарското правило" е субективно и погрешно решение, което не отговаря на нашата пенсионна система. Според тях е крайно несправедливо да има и коледна добавка само за пенсионерите с пенсии до 250 лв. Председателите на пенсионерските организации заявиха още, че "в момента са подложени на геноцид, че ножът е опрял до гърлото и че се прави всичко възможно да ги няма". Те предупредиха, че ще продължат да протестират срещу всички решения, които ги ощетяват и ще подкрепят протестите на всеки, който засяга и техните искания.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2323 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.11.25 | 11:21

1
За кво ревете за пенсии? Притеснявате се, че телефонните измамници са обеднели напоследък ли?

2013.11.25 | 11:22

2
Ще дойде и твоето време за пенсия , тогава ще разбереш какво е да работиш цял живот и накрая да умреш от глад ! Пък и тази мизерна пенсия хората не я получават даром 40 години са се осигурявали тоест са я заработвали и им е удържано от заработката !Сега им дават по малко колкото да се чувстват живи , а останалото да окрадат- както стана с пенсйонния фонд ''доверие '' !!!

Добави коментар

Водещи новини