20 български шофьори бедстват в Братислава

  • 19 ноември 2013 21:09

  • 1599
  • 1
20 български шофьори бедстват в Братислава
©

Близо 20 български международни шофьори са изпаднали в безизходица, след като словашкият им работодател не е изплатил заплатите им, съобщи Нова телевизия.

Възнагражденията на шофьорите се бавят от 1 септември.

„Оставиха ни тук преди десет дни, без никакви пари, дори и за ядене, без абсолютно нищо. Като кучета", заяви Кирил Гълъбов.

Заради неплатените заплати шофьорите спират работа. От фирмата ги прибират в гараж в Словакия.

„Искали сме по 50 лева да ни дадат за ядене. Има още колеги, които са по Европа. Висят без гориво, без нафта. В момента в базата сме 17 души, а по Европа са може би около 20-30, даже може и повече".

Преди две седмици шофьорите са уведомили посланика на България в Братислава за своето положение. Той от своя страна им препоръчва да си наемат адвокат.

„Без пари как да наемем адвокат? Даде ни словашка адвокатка от български произход. Ние говорихме с жената, но тя иска по 100 евро на човек. Е, то нямаме пари с какво да си купим хляб. Откъде да намерим по 100 евро?", пита Кирил Гълъбов.

Всеки от тях има да взема заплати за над 2 500 евро. Прибирането в България засега е невъзможно.

Посолството ни в Словакия работи за разрешаване на случая, увериха от МВнР.

Оттам уточняват, че около 80 българи, работещи във въпросната фирма, са сигнализирали. Посолството своевременно е сезирало за случая инспекцията по труда в град Тренчин. Засега се знае, че словашката транспортна фирма предлага два варианта за изход от ситуацията - шофьорите да прекратят договорите си по взаимно съгласие и да получат част от възнагражденията си. На другите ще бъде предложено работа в друга фирма.

Последвайте канала на

1599 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Dare

2013.11.22 | 20:56

1
Кога ли ще спрат подигравките с българите...

Добави коментар

Водещи новини