Ректорът на СУ: Имаше задкулисна намеса в окупацията

  • 19 ноември 2013 14:40

  • 3365
  • 6
Ректорът на СУ: Имаше задкулисна намеса в окупацията
©

Имаше намеса на външни лица при окупацията на Софийския университет, макар и задкулисна. Това каза на пресконференция ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев.

"Абсолютно смятам, че имаше намеса на външни лица, макар и негласна, задкулисна, но имаше такава. Затова предупреждавах и студентите, още при първата ни среща, че, за съжаление, безскрупулни политици ще се опитат да ги яхнат, и да се издигнат на по-горно стъпало в политиката. Имаше такива неща, макар и не съвсем открито и откровено, пазеха се”, подчерта ректорът. По думите му, който и да направи протест в България, десен, ляв, центриски, винаги ще има политическа сила, която ще се опита да го използва.

На въпрос, как ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” възприема окупирането на аулата на университета, проф. Иван Илчев каза, че ръководството продължава да убеждава протестиращите студенти да приключат акцията си – това е и функцията на ректорското ръководство.

Във връзка с предложението на ректорското ръководство студентите да провеждат своите акции извън територията на университета, ректорът беше попитан – къде да протестират, за да не бъдат употребени, и да няма разединение на студентската общност. Проф. Илчев каза: „Идеята за протеста е била тяхна – те трябва да търсят начините. Това са млади и интелигентни хора, за мое съжаление аз съм повече от поколение отделен от тях и мисля по друг начин, затова не бих искал да давам съвети в това отношение”. Според него, има ефект от акцията на студентите дотолкова, доколкото обществото за пореден път видя, че има активни групи, които не харесват начина, по който се води политиката в България.

Ректорът на Софийския университет каза, че познава инициаторите на протеста – те винаги са имали остро социално чувство, те бяха и хората, заедно с които се протестираше срещу правителството на ГЕРБ, хора, които се вълнуват от това, което се случва в България.
Думата „окупатори” не съм я употребил нито веднъж, откакто започна акцията на студентите – нелепо е да говорим, че някой окупира собствената си сграда. Все едно аз да кажа, че аз окупирам своята къща, допълни ректорът, като подчерта че е провеждал срещи с протестиращите студенти още от самото начало на акцията им – всеки ден, дори по няколко пъти на ден.

По думите му, ръководството никога не е имало проблеми със студентите по отношение на комуникацията. Относно писмото, получено от МВР за полицейското присъствие по време на протестите, ректорът на Софийски университет каза, че в отговора се казва, че в министерството никой няма намерение да накърнява автономията на университета. Ако е имало такива случаи на влизане в сгради от полицаи, това е било в качеството им на лица, а не като институция, и че ограничителният режим е бил за площада „Александър Невски”, а не - Факултета по журналистика.

На въпрос, участвал ли е ректорът във вземането на решението на отпадането на окупацията на университета, проф. Илчев отговори, че всеки ден е разговарял със студентите, и ги призовавал да търсят друг ефективен начин на протест, защото е задължение на ректорското ръководство да осигурява работата на университета, каквото трябва да е.

„Това не се харесваше на всички – имаше групи хора, които желаеха едва ли не да повикаме полиция, университетът да се превърне в бойно поле, студентите да пищят и да се хващат за вратите – голямо удоволствие за всички да има кръв и зрелища. Ние никога няма да допуснем такова нещо”, увери проф. Илчев.

По думите му, ръководството е опитвало, чрез разговори със студентите и колегиума, да бъде установено едно положение, което е беше постигнато в Софийски университет през 90-те години. Беше стигнато едно статукво, при което преподавателите и работещите във вуза, които имат свои различни политически възгледи, колегията да не се разделя на политическа основа. Надявам се, че поне до известна степен сме го постигнали, каза проф. Илчев.

Последвайте канала на

3365 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2013.11.25 | 22:29

6
Цялото ни общество е просмукано от смъртоносната зараза , наречена комунизъм !! ДС е покварила целият интелектуален елит на нацията !!! Преподавателите във ВУЗ-овете не правят изключение !!! Трябва да минат още две поколения докато обществото ни се отърси от проказата, наречена комунизъм !!!!
Дядо Боре

2013.11.25 | 22:29

1
Празноглавецо недоучен. комунизъм в България не е имало. Първо научи какво е комунизъм преди да пишеш глупости. А смъртоносната зараза с която е пропито цялото ни общество се нарича либерален капитализъм.
До ИЛЧЕВ

2013.11.25 | 22:29

5
Другарю Илчев, Защо да има задкулисна намеса сега, а нямаше такава, когато бяхте организирали ЧЕСТВАНЕТО НА ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА - Вие лично! Вие ПРЕД-КУЛИСЕН ЛИ СТЕ?

2013.11.25 | 22:29

4
ИЛЧЕВ, ТИ ТРЯБВА ДА СЕ МАХНЕШ ОТ ОБРАЗОВАНИЕТО. ТАМ НЯМА МЯСТО ЗА ЧЕРВЕНИ ЧУТУРИ.

2013.11.25 | 22:29

2
Когато нещо не ви изнася го наричате с епитета- червен!? Когато учен от велечината на Илчев говори фатологическа иатина, тя е пак червена! ЕЕЕЕЕЕЕЕ стига вече!!!

2013.11.25 | 22:29

3
Да го духат тея които подкрепят студентите ! Не съм червен и не съм гербераст ай ся начукайте си го !

Добави коментар

Водещи новини