Великобритания прибира гейовете ни

  • 17 август 2011 15:07

  • 700
  • 0
Великобритания прибира гейовете ни
© Интернет

Великобритания може да даде убежище на сексуално различни българи и българки, станали жертва на хомофобска агресия.

Това обяви в интервю за "Дойче Веле" посланичката на страната у нас Катрин Барбър.

„Омразата и нападенията срещу сексуално различни мъже и жени съществуват във всички страни. За жалост те са факт и в България. Мое задължение е да защитавам човешките права в страната, в това число и правата на гейовете, лесбийките и бисексуалните", коментира Барбър.

"Осъждаме проявите на хомофобия в България като недопустими за мястото, което страната заема в европейската общност. Разбира се, тя е по-напред от редица африкански страни, където хомосексуалността се наказва със затвор, а много често дори със смърт. Но не подценявайте всички държави в Африка. Така например конституцията на ЮАР дава повече права и защита на хората с различна сексуална ориентация”, допълва посланичката.

Тя се възмущава от факта, че полицията и съдилищата у нас все още смятат за обикновено хулиганство насилието, мотивирано от хомофобски подбуди. Според нея такава агресия е сравнима с престъпленията, предизвикани от религиозна или етническа омраза.

"Тя трябва да се наказва много по-сурово. Британските съдилища вече го практикуват. Тъжната истина е, че полицията понякога задържа часове наред жертвите на хомофобска агресия и ги кара да описват унизителни подробности за сексуалната си ориентация като евентуален мотив за изстъпленията срещу тях", допълва дипломатката.

Последвайте канала на

700 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини