Метрото стига до "Овча купел"

  • 12 ноември 2013 08:51

  • 2727
  • 0
Метрото стига до "Овча купел"
© Булфото

Метрото ще стигне до столичния кв. „Овча купел". Там ще бъде и една от допирните точки между метрополитена и линиите на БДЖ. Шест общи спирки ще имат в София влаковете на метрото и железниците, след като стане готов и третият метродиаметър. Първата обща спирка вече функционира с пускането на втория метродиаметър - на Централна гара в София.

Втората ще бъде при метростанция 21 - в района на гара Искър в столичния квартал „Дружба". Съществува проект за изграждане на жп спирка в района на гарата, която ще бъде по трасетата на метрото в посока Летище „София".

По проект е предвидено строителните дейности да завършат до средата на 2014 г. Действащата железопътна гара Искър няма да бъде закрита и ще продължи да обслужва пътници и товари, информират от Националната компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), съобщава Vsekiden.com.

Като трета обща точка е разработен проект за изграждане на спирка в района на Захарна фабрика, в близост до метростанция „Вардар".

От НКЖИ посочват, че имат изготвен план и пълна готовност за действия, но поради протести и недоволство на гражданите от района, не са започнали строителни дейности. Срокът за приключването им е в рамките на три месеца.

Съгласно проект за развитие на възел София, е предвидено в района на Бакърена фабрика да бъде изградена обща спирка „Обеля". Компанията има готовност за изграждането й. Тя е включена във втория програмен период на оперативна програма „Транспорт" (2014-2020 г.)

При развитието на третия метродиаметър и преминаване на метрото през „Подуене", се очаква да бъде изградена връзка на двата вида влакове в участъка между Сточна гара и гара „Подуене-пътническа".

Последната допирна точка на двата вида железопътен транспорт също ще бъде обвързана с развитието на трети метродиаметър в посока квартал „Овча купел". Предвидено е там да се разкрие железопътна връзка на метрото с влака в направление Захарна фабрика-Горна баня.

Изграждането на железопътните спирки, свързващи двата вида транспорт цели развитие на общата транспортна схема в София и подобряване на транспортното обслужване в столицата. Общите спирки няма да налагат промени на съществуващите в момента гари на територията на София, отбелязват от НКЖИ.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2727 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини