Почетоха паметта на патриарх Максим

  • 06 ноември 2013 14:09

  • 1017
  • 0
Почетоха паметта на патриарх Максим
© Булфото

В столичния катедрален храм “Света Неделя“ бе отслужена заупокойна литургия в памет на българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Днес се навършва година от смъртта му. Преди точно година завърши земният живот на патриарх Максим, който управляваше родната ни православна църква 41 години, в сложни години на атеистично управление и на последвал опит за разкол. Водени от викаря на патриарх Неофит Знеполски, епископ Йоан, столични свещеници и предстоятели на православните храмове в най-голямата епархия на страната ни отслужиха света заупокойна литургия. След нея, епископ Йоан отслужи и панихида, по време на която открои ролята на покойния български първоерарх, предаде БНР.

"Важното е, че ние помним онова, което той беше не само като духовник, но и като човек. С висока оценка за духовното му дело, скръбта по него откликна в цялата ни общественост. Патриарх Максим по волята божия отминал тоя свят във вечността, ала оставя светла диря с богатия си жизнен труд, с достойно митрополитско и патриаршеско служение", каза епископ Йоан.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1017 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини