Словакия ни дава 100 000 евро за бежанците

  • 05 ноември 2013 16:34

  • 1370
  • 4
Словакия ни дава 100 000 евро за бежанците
© булфото

Словакия предоставя на България 100 000 евро хуманитарна помощ в подкрепа на нуждаещите се бежанци. Новината беше съобщена на съвместната пресконференция на президентите Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и Иван Гашпарович, в рамките на официалното посещение на българския държавен глава в Словакия.

Словакия първа подпомогна бежанците в България, днес връчих на президента Плевнелиев една сума от 100 000 евро, знаем, че това не е достатъчно, ние сме готови и със следваща матерална помощ, каза словашкият президент. Убеждението ни е, че наше задължение в рамките на ЕС е да помагаме на страните, в които има бежанци, добави той. Получихме чек от 100 000 евро и сме изключително благодарни за този жест, това е втори жест от страна на Словакия към България, тази сума ще се управлява от БЧК в подкрепа на нуждаещите се, посочи президентът Плевнелиев, който определи помощта като жест на благородство и подкрепа и благодари за солидарността на Словакия към България. Президентът Плевнелиев припомни, че преди две седмици беше предоставена техническа помощ от Словакия за над 30 000 евро под формата на походни легла и други необходими средства за посрещане на първите нужди на сирийските бежанци.

В отговор на въпрос на словашки журналист, свързан с присъединяването към Шенген, президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното посочи отново, че България е изцяло готова и подчерта, че не очакваме кризата с бежанците по какъвто и да било начин да се отрази на дебатите за приемането на България и на Румъния в Шенген. На въпрос в какви срокове може да се осъществи идеята за свързване на енергийните системи на страните от Централна Европа с България и Румъния, президентът Плевнелиев отговори "колкото се може по-скоро" и добави, че държавите от Централна Европа имат амбициозната цел до края на 2014 г. да изградят интегриран газов пазар. Планира се разширяване на свързаността - освен четирите държави от Вишеградската група, да се обхванат и Хърватия, Румъния, България и Гърция, посочи Плевнелиев.

По думите му "колкото по-свързани сме, толкова по-ефективни и независими ставаме". Припомняйки газовата криза от края на 2008 г., президентът Плевнелиев каза, че отговорната позиция на политиците е да работят така, че индустрията и гражданите да не се притесняват, че "някой ще им спре кранчето", т.е. да диверсифицираме, да се свържем. Планираме всички интерконектори, които България ще изгради, да станат факт до края на 2016 г., посочи президентът. Той благодари за сътрудничеството във формата Вишеград 4 +, посочвайки, че България търси интеграцията си към всяка една инициатива в рамките на този формат.

Президентите констатираха добър политически диалог и икономическа динамика между двете страни. Двете икономики имат сходни клъстери, свързват ни много съвместни производства и индустрии, в които имаме общи позиции, каза президентът Плевнелиев. Словакия и България са фактор в производството на автомобили, информационните и комуникационни технологии, фармацевтичната индустрия, туризма, земеделието и производството на храни, отбеляза той. Плевнелиев констатира пълно сходство на позициите със словашката страна по европейския дневен ред, както и по отношение на Източното партньорство.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното изказа специална благодарност за доброто отношение към българската общност в Словакия, добре интегрирана и разполагаща с всички възможности за съхраняване на културната си идентичност, както и лично към президента Гашпарович за усилията му за запазването на българкото училище "Христо Ботев", което отбелязва 65 години.

Заедно отдаваме почит и акцентираме върху общоевропейското значение и визионерското дело на Светите братя Кирил и Методий, каза президентът Плевнелиев. Искаме да развиваме отношенията си в енергетиката, в областта на инфраструктурата, но и в областта на туризма, посочи словашкият президент Иван Гашпарович. България е традиционно любима дестинация за Словакия и въпреки лекия отлив, който се наблюдава през последните години, нашият поглед е насочен към бъдещето, каза президентът Гашпарович, добавяйки, че се очаква България да посетят нови около 90 000 туристи.

Единни сме в становището, че двете страни трябва и в бъдеще да подкрепяме кохезионната политика, каза словашкият президент. Двамата са обсъдили и проблемите, произтичащи от икономическата криза по отношение на възможността да се изпълняват социални програми.

Последвайте канала на

БТА
1370 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
вицове

2013.11.06 | 11:22

4
пари за семки

2013.11.06 | 11:22

3
Вместо да ни дават еврата, предпочитам да си ги вземат при тях бежанците.

2013.11.06 | 02:58

2
това е нищо
gose

2013.11.05 | 22:57

1
честито на росенчо ако стигне и една минерална вода до бежанците пак добре

Добави коментар

Водещи новини