Дефект в агрегат остави екобомбата в Девня

  • 05 ноември 2013 06:25

  • 1132
  • 1
Дефект в агрегат остави екобомбата в Девня
©

Екобомбата във фалиралия девненски химически завод „Полимери” продължава да цъка, след като операцията по обезопасяване на отпадъчния трихлоретан зацикли, пише Монитор.

Причината е непредвиден проблем с електрозахранването, съобщиха от групата, заета с аварийната операция. Оказало се, че агрегатът, който бил на склад в завода, е обезкостен, като крадците са задигнали кабелите и водната помпа. Спешната операция започна с изграждането на 500-метров тръбопровод, по който да се източи лугата от здравия резервоар, в който след това ще се прехвърлят 2600 тона трихлоретан от съседната пробита бака. Полагането на 500-метровото трасе отне два дни. Вторият етап от аварийния план е за изграждането на трасе между баката с трихлоретана и намиращия се в съседство резервоар, който предстои да бъде опразнен. За целта трябва да бъдат изградени метални тръбопроводи, а поради опасността от взрив всички заваръчни дейности да се извършват извън завода. Третият етап е прехвърлянето на отпадъчния трихлоретан в съседната бака, което трябва да се случи преди настъпването на зимата.

„Линията е готова, но в момента стоим и се чудим какво да правим. Възстановихме кабелите, но понеже агрегатът е специфичен модел, все още не можем да намерим водна помпа. Търсим и друг тип захранване”, обясни вчера експертът Деян Делев. Според Георги Георгиев, който е работил в завода, там трябва да има аварийно-спасителен автомобил “Мерцедес”. Той има агрегат за променлив ток, както и помпа за агресивни течности.

Последвайте канала на

Novini.bg
1132 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.11.05 | 09:33

1
къде е семеиство баневи дето искат да съдят България.нали е тяхен подарения завод.те са част от младите номенклатурни приватизатори.

Добави коментар

Водещи новини