Софийските бали рекордьори по трайност

  • 03 ноември 2013 07:51

  • 1920
  • 2
Софийските бали рекордьори по трайност
©

Софийските бали с боклук са на път да поставят европейски, а може би и световен рекорд по трайност. Последните 25 000 пакета със смет отлежават вече повече от 7 г. на открита площадка в промишлена зона на район "Кремиковци", но голяма част от тях са здрави, а опаковъчното им фолио е почти непокътнато, видя на място екип на "Труд".

Седем години беше най-дългият гаранционен срок за балите, който даваха фирмите, с които общината преговаряше за покупка на опаковаща техника. При това с много условности - при запръстяване, при използване на ултравиолетово фолио и ако боклукът не съдържа много биологични отпадъци. При използване на обикновено фолио гаранцията бе до 1 година. А от кметството настояваха за 3 години, защото плановете тогава бяха за това време да бъде изграден завод за преработка на смет.

Общо 766 000 бали бяха произведени от 2005 г. до повторното отваряне на сметището в кв. "Суходол" в края на 2007 г. Това струва досега на общината над 90 млн. лв., заедно с наема за площадки, транспорт и такси за депа в страната, в които повечето от пакетите със смет бяха обезвредени.

Явно разходите за фолиото са си стрували, защото след повече от 7 г. последните три пирамиди с бали все още са стройно издигнати, а мястото е като от футуристичен пейзаж. Миризма от отпадъците почти не се усеща. Природата е започнала със собствени сили и средства да се справя с остатъците от дейността на човека. Пирамидите, а и самите бали, вече са обрасли с доста растителност- няколко реколти са цъфвали и връзвали. А около тях са се развили и групи от дръвчета. На места има и пакети с разкъсано фолио, в които отпадъците са видимо изсъхнали.

Плановете на общината са до края на 2013 г. и последните бали да бъдат обезвредени. Затова заедно с екоминистерството ще се направи анализ на съдържанието на пакетите. Зам.-кметът на София Мария Бояджийска обясни, че целта е да се види дали и колко органични отпадъци съдържат в момента балите. В зависимост от резултатите ще бъде взето решение къде да бъдат депонирани.

От началото на 2014 г. зелените и биологичните отпадъци на София вече ще се преработват в новата компостираща инсталация край Горни Богров. Тя ще преработва 20 000 тона хранителни отпадъци и 20 000 тона растителни. Първото зареждане на биореактора ще започне на 3 януари. След преработката на тези отпадъци ще се получава 850 киловата електроенергия, течен и твърд тор, които общината ще продава. Разделното събиране на биоотпадъците е изискване на ЕС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1920 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.11.04 | 00:24

2
Тоест имаме едни 90 000 000 лева източени от ГЕРБ от бюджета на София.
-

2013.11.03 | 16:24

1
hahahahahah....yes

Добави коментар

Водещи новини