СОС: Има опасност от скрита приватизация на "Топлофикация-София"

  • 30 октомври 2013 13:55

  • 1333
  • 0
СОС: Има опасност от скрита приватизация на "Топлофикация-София"
©

Притесняваме се от скрита приватизация на "Топлофикация София", заяви днес на брифинг в Столичния общински съвет /СОС/ Елен Герджиков - председател на Съвета.

Той съобщи, че вчера в "Топлофикация София" е получено писмо от "Булгаргаз" за задълженията на дружеството. Те обаче са натрупани до 2010 г., когато дружеството е било собственост на държавата, припомни Герджиков. Той каза, че откакто дружеството е общинско, задълженията към "Булгаргаз" не се увеличават. Не приемаме подобни заплахи и сме на мнение, че не може да се стигне до спиране на доставките на газ, абонатите не бива да се притесняват от това, посочи Герджиков. В писмото освен ултимативния тон, с който се иска връщането на стари задължения, се информира Столичната община за това, че е направена цесия към Българския енергиен холдинг, съобщи Герджиков. По думите му законът не предвижда да се иска съгласие от страна на принципала за подобна цесия, а само уведомление, което формално е спазено, пише БТА.

Според Герджиков възниква въпросът какво ще се прави с тези задължения от страна на БЕХ и дали те няма да преминат, без да питат принципала, към трети лица. Това означава преминаване на старите задължения от БЕХ към трети лица и по този начин влизането на частни собственици в "Топлофикация", обясни председателят на СОС.

Зафир Зарков - председател на работната група за "Топлофикация" посочи, че задълженията на дружеството са две - едното е от 220 млн. лв., а другото - 123 млн. лв., е прехвърлено от "Булгаргаз" към БЕХ. Общите задължения към 30 септември на БЕХ към "Топлофикация София" са 364 млн. лв., каза Зарков. По думите му на разговори в БЕХ е било казано, че ако не се намери вариант за изплащане на тези суми, БЕХ ще пристъпи към продажба на вземането си. Това не означава нищо друго, а скрита приватизация на "Топлофикация София", посочи Зарков.

Според него трябва да се изяснят намеренията на БЕХ към дружеството.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1333 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини