Сметките за парно за ноември ще са по-високи спрямо 2013 г.

  • 30 октомври 2013 13:25

  • 945
  • 0
Сметките за парно за ноември ще са по-високи спрямо 2013 г.
©

Първите сметки, които ще получат абонатите на "Топлофикация София", вероятно ще бъдат по-високи от миналогодишните в следствие от измененията в наредбата за топлоснабдяването, публикувани вчера в Държавен вестник. Настояваме за гратисен период преди промените да влязат в сила. Това заявиха днес на брифинг в Столичния общински съвет /СОС/ неговият председател Елен Герджиков и председателят на стопанската комисия към съвета Николай Стойнев.

СОС като принципал на топлофикационното дружество още от средата на миналия отоплителен сезон работи по промени в наредбата за топлоснабдяването, посочи Герджиков. Той припомни, че още миналата зима бяха създадени две работни групи - от експерти и от общински съветници по проблемите на "Топлофикация". Бяха създадени два пакета от мерки, някои от които влязоха в наредбата, отбеляза Герджиков.

Не сме против наредбата, но не е ясно защо тя се приема по време на отоплителния сезон, на отоплителните дружества ще им трябва време, за да се настроят системите си към новата система за изчисляване на сметките, коментира председателят на СОС. Той попита защо промените, които засягат всичките 430 абонати на дружеството, не са предшествани от информационна кампания. Фатално е закъсняло приемането на тази наредба, каза Николай Стойнев.

Той добави, че наредбата решава някои проблеми, но много въпроси като индивидуалните договори, темата за сградната инсталация остават незасегнати. Стойнев посочи, че още снощи той и колегите му са поставили задача на "Топлофикация София" да намерят начин как да приложат новия начин за изчисление на сметките. Досега се пресмяташе прогнозният дял на база процент от общата консумация на етажна собственост, посочи Стойнев. По думите му разликата сега е, че ще се изчислява среднопотребена енергия за един ден от отоплителния сезон през миналата година. Тази средна стойност ще се умножава по дните за съответния месец, в които се ползва топлинна енергия, обясни Стойнев. Той посочи, че вече няма да има пикови сметки в студените месеци, а в по-топлите месеци - ноември, март, декември сметките ще бъдат по-високи.

Ръководството на СОС като принципал на "Топлофикация София" ще иска среща с министъра на икономиката Драгомир Стойнев.

Последвайте канала на

945 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини