Сметките за парно стават още по-сложни

  • 30 октомври 2013 07:03

  • 887
  • 0
Сметките за парно стават още по-сложни
©

Сметките за парно и топла вода стават още по сложни от следващия месец. Това показват промени в Наредбата за топлоснабдяването, които вчера бяха обнародвани в Държавен вестник. Измененията объркаха дори експертите в сектора, пише "Преса".

Досега за всяко жилище се изчисляваше дял от общото разпределение в сградата през миналата зима и този процент се използваше за прогнозните сметки през следващият отоплителен сезон по показания на общият електромер.

Сега ще се пресмята не процент, а средната консумация на ден на жилище за миналия сезон, която ще се умножава по броя на дните с парно през новия месец. тъй като теза сума няма да има нищо общо с новото потребление, тя допълнително ще се коригира с коефициент, определен по отделна методика. Целта на промяната е "осредняване" и заличаване на шокиращо големите сметки през ноември и убийствените през януари и февруари. В пълен обем такъв ефект се получава при плащане на равни месечни вноски, но повечето абонати не го харесват, защото губят представа за потреблението. С промените равните вноски се въвеждат само като прогнозни за топла вода.

В края на отоплителния сезон отново ще се прави изравнителна сметка. Няма да има такава само, ако съседите са преминали на ежемесечно отчитане.

Друга промяна в наредбата дава право на етажната собственост да избира между 4 начина за пресмятане на парите, които се плащат за топлина от тръбите. За първите два начина ще се разчита на топлинните счетоводители. Единият отчита реално колко радиатора има в сградата, а не колко са по проект. При втория начин се определя разход за тръбите, който се дали между съседите по кубатура. Третият вариант е "лице", което да извърши реално измерване на енергията от тръбите, но пред представител от "Топлофикация". Четвъртата възможност е съседите да определят процент за сградната инсталация.

Последвайте канала на

887 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини