Махат районирането за детските ясли във Варна

  • 29 октомври 2013 09:20

  • 1128
  • 0
Махат районирането за детските ясли във Варна
©

Районирането отпада като условие за кандидатстване в детски ясли. Родителите на децата от 3 месеца до 3 години ще могат да подават молби за прием в до 10 заведения. Досега в заявленията можеха да се посочват до 4 желания, но само в района по местоживеене.

Промените са разписани в нови правила за класиране и прием в яслите, каквито досега нямаше. Документът, внесен от кмета Иван Портних (ГЕРБ), бе гласуван единодушно от членовете на здравната комисия в ОбС. Чрез него се регламентират две групи, за които децата могат да кандидатстват: кърмаческа - за бебета от 3 до 9 месеца, и смесена - от 10 месеца до 3 г. Отделни молби могат да се депозират за целодневно и полудневно обучение, като приетите на половин ден не губят правото си да чакат ред за пълна бройка.

Дебютно правилата определят и различна тежест на предимствата чрез точкова система. В нея един от най-солидните показатели е липсата на задължения към местната хазна. Редовните платци на данъци ще получават 3 точки. По една точка ще се трупа за всеки работещ родител, който се осигурява. Две точки ще получават децата с ТЕЛК за над 70% намалена работоспособност, по 1 точка ще е бонусът за близнаци, хлапета от многодетни фамилии, от семейства с един родител инвалид. Също 1 точка ще се прибавя, ако братче или сестриче е настанено в същата ясла. Най-висок бонус има за сираците - 7 т., и за полусираците - 5 т.

Приемът ще продължи да се извършва целогодишно, като класирания ще се правят всеки месец, ако има свободни места. Ако електронната система класира детето в ясла, която родителите не харесат, те могат да откажат мястото и да подадат заявление за прием отново. Задължително условие остава адресната регистрация на детето и поне единият родител да е варненски жител.

Последвайте канала на

1128 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини