Фирмите масово укриват ДДС, 167 млрд. и 500 млн. са задълженията им

Чистият размер на задълженията не е толкова голям. Общият размер на задълженията се смесват с междуфирмената задлъжнялост. Това сочи доклад на Института за икономически изследвания при БАН, който представиха на пресконференция днес.

Представяне на резултатите от теренно социологическо проучване на над 200 фирми, проведено през периода юли - август 2013 г. Голяма част от задълженията се дължат на неплащането на ДДС, които фирмите дължат, заяви д-р Митко Димитров, директор на ИИИ при БАН, който представи резултатите от изследването.

Общата задлъжнялост е повече в сравнение с миналата година, а темповете на нарастване на задлъжнялостта на предприятията намалява. Има видима връзка между увеличаването на БВП и увеличаване на общата задлъжнялост на нефинансовите предприятия.

Задълженията към банките от страна на нефинансовите предприятия намаляват, а на финансовите - се увеличават, сочи изследванто. Увеличава се и обемът на вземанията, а задълженията падат. През последната година задълженията са 5229 милиона лева.

Най-голямо е напрежението в последните 2 години, в почти 40% от случаите са вземани дългосрочни кредити. Отлагат се плащанията по договори с доставчици, почти една трета от предприятията се разплащат през между 1 и 3 години, т.е. те така са се договорили.

Най-големите затруднения за фирмите са: материалите и стоките. Българският предприемач е рационален и предприемчив и умее да избягва затрудненията при покриването на нуждите си, каза д-р Димитров. 30% от предприятията са взели допълнително финансиране за инвестиционни нужди. Българският финансов пазар е доста консервативен. Нагласата за поемане на рискове: до 80% от собствените приходи на фирмата са дадени за предприемачество, т.е. българите са готови да поемат рискове. Българският пазар на свободни финансови средства не е развит и не е готов да финансира изпаднали в затруднение предприятия. 167 млрд. и 500 млн. е общата задлъжнялост на фирмите.

50 млдр и няколко милиона е междуфирмената задлъжнялост, обявиха д-р Ивайло Янков. Зад задлъжнялостта на предприятията се крият нечисти практики, смятат предприемачите, става въпрос за укриване на ДДС. Трябва да се предприеме по-широк кръг от мерки за спазване на директивата на ЕС за разплащане в едномесечен срок. С цел източване на ДДС фирмите масово пишат фалшиви фактури. Важно е да се въведе допълнително тримесечно финансови отчитане на нефинансовите предприятия, каза д-р Янков.

Спорт

още

Коментари

  1. 2014.02.23 | 19:16

    Бах мааму 167.5 милиарда задлъжнялост. Ами то толкова пари няма напичатани и в обръщение в България бе. Те за това сме бедни. Нарушен е потока на парите.

  2. 2013.10.28 | 11:10

    Българският финансов пазар не бил добре развит и не бил готов да покрива изпаднали фирми с 167,5млд.лв.задължения.А ЗАЩО МАСОВО укриват ДДС.Кой е виновен?

  1. 1

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Ще успее ли третият вот на недоверие срещу кабинета?

Ще успее ли третият вот на недоверие срещу кабинета?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?