Съд дава българче на румънската му майка

  • 28 октомври 2013 09:29

  • 1703
  • 1
Съд дава българче на румънската му майка
©

В Неделино са възмутени от решението на Върховния касационен съд да присъди родителските права на майка, изоставила малката си дъщеря преди 4 години.

„Детето е изключително комуникативно, дружелюбно с другарчетата си, което показва, че е обгрижвано вкъщи и не се затруднява да общува тук с приятелчетата си”, казва пред БТВ г-жа Караиванова, класен ръководител на „I-а" клас, СОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Неделино.

На три инстанции българският съд присъжда родителските права на румънската гражданка Вероника Петку, която повече от две години не е правила опити да види детето си. От няколко седмици с Жасмина работи детски психолог, за да я подготви за срещата с майката.

„Провела съм няколко срещи с детето, от които се вижда, че то не желае да се среща с майката. При моите въпроси: „Каква е причината?" -„Ами, тя говори само за подаръци”. Силна привързаност проявява към близките от страна на баща си. И мога да кажа - болезнена привързаност към баща си, само за това говори”, обяснява Румяна Стоянова, психолог, Център за обществена подкрепа, гр. Неделино.

Експертното мнение на психолозите и социалните работници обаче не е взето под внимание от съда. Не е зачетено и желанието на детето – че иска да живее при баща си в България.

Преди броени дни Севдалин Чандъров депозира частна жалба до Върховния касационен съд, с която възнамерява да съди държавата ни в Страсбург, тъй като, по думите му, при делото за родителските права е бил дискриминиран по полов признак - детето му е отнето, само защото е баща, а не майка. Освен това не е спазен и един от основните принципи на Хартата на основните права на ЕС - а именно „правото на детето да изрази свободно своето мнение”.

Случаят със Севдалин е на път да взриви Неделино. Кметът на родопското градче не изключва възможността за ескалация на напрежението, ако Жасмина бъде насилствено отведена от родния й дом.

Детският психолог, който се опитва да подготви Жасмина за срещата с майката, е категорична, че насилствената раздяла на 6-годишното дете с любимия баща вероятно ще остави травма за цял живот. За казуса са сезирани вече президентът , омбудсманът и главният прокурор.

Случаят провокира протест на бащи, попадали в подобна ситуация. Организатор на акцията пред Съдебната палата в столицата е фондация „Бащи за отговорно родителство”. Според Карло Луканов от организацията, „около 300 000 до половин милион деца са засегнати от подобни проблеми – тоест всяко второ-трето дете у нас е дете на разведени родители, то живее в конфликт между родителите. Законът говори само за родители, не за баща или майка. Но становището на закона е, че майката е по-подходящият родител за отглеждането на едно дете”.

„Не трябва да се прилагат дискриминационни мотиви. ВКС трябва да отправи запитване до съда в Люксембург, който да се произнесе приоритетно по Хартата за правата на човека – да се вземат в предвид в тези дела предпочитанията на децата, да се гарантират редовни срещи с лишения родител. Винаги се гледа за майката, в редки случаи се отсъжда на бащите”, допълва и Пламен Борисов – адвокат на Севдалин Чандъров.

Последвайте канала на

Novini.bg
1703 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
111

2015.04.15 | 23:18

1
Съди ги в Страсбург, мамицата им!

Добави коментар

Водещи новини