Столична община също възропта срещу налога за стари коли

  • 24 октомври 2013 11:47

  • 1118
  • 0
Столична община също възропта срещу налога за стари коли
©

В момента, в който законопроектът за промяна на данъка за стари автомобили се появи на страницата на Министерството на финансите, изказахме становище, че това не е добра идея на този етап. 2 месеца преди началото на календарната година да се прави радикална промяна в местни данъци е най-малкото странно.

Това обяви зам.-кметът по финанси на Столична община Дончо Барбалов. На практика това означава, че за 1 милион граждани в страната данъкът ще бъде удвоен. Базата е малка, но за хората, каращи стари автомобили, е сериозен финансов ресурс. Аргументът, че това ще повиши продажбата на нови автомобили, според мен не е издържан. Ако хората имаха пари, те щяха да си купят нови автомобили с или без увеличаване на данъците. Ако искаме като община да увеличим приходите си, имаме възможност за това. Има граници, в които общините могат да увеличават или намаляват данъка за МПС. Столична община е в долната граница на скалата, така че ако има желание, ние няма да увеличаваме данъчната тежест за софиянци, Столичният общински съвет може да вземе такова решение. Аз лично не разбирам аргументите, с които се внася. Не е добре обмислено, не е добре подготвено, обясни зам.-кметът Барбалов.

В София автомобилите, които ползват отстъпката, че имат катализатор, са 155 хиляди. Голямата част от тях са произведени преди 2000 година. Най-вероятно не отговарят на "Евро 3". За голяма част от тази група, ще се получи двойно увеличение на сумата, която плащат като данък, добави зам.-кметът Дончо Барбалов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1118 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини