Вдигат заплатите на Спешната помощ и психиатрите

  • 23 октомври 2013 20:39

  • 793
  • 0
Вдигат заплатите на Спешната помощ и психиатрите
©

По-високи заплати за Спешна помощ и психиатричните болници обеща правителството в проекта за бюджет за 2014 г. Конкретните размери на увеличението там липсват.

Здравният министър Таня Андрева обаче неведнъж обяви, че предвижда то да е поне 10% за спешните медици и 20% за колегите им в психиатриите. В проекта се обещават и нови линейки, повече средства за детските кухни, здравните кабинети в училищата и за здравните медиатори.

Щедростта на здравното министерство обаче е заложена на фона на по-рестриктивен бюджет в сравнение с миналата година. През 2013 г. здравното министерство е имало 368 млн. лв., и то при положение, че ин витрото се финансираше от касата. През 2014 г. бюджетът на ведомството е 359 млн. лв., но то ще трябва да даде и поне 15 млн. лв. за ин витро. Така изначалният дефицит е 24 млн. лв. В проекта се предвижда и провеждане на централизирани търгове на онколекарствата, които сега купува всяка болница, а НЗОК плаща. Не е ясно обаче каква ще е процедурата. Най-вероятно договарянето ще се прави от касата, тъй като няма предвиден бюджет за тези лекарства в министерството.

Общо бюджетът за здравеопазване за догодина е 4,3% от БВП или 3,4 млрд. лв. Като абсолютна стойност това е със 100 млн. лв. над парите за 2013 г. Все още не е ясно какъв е бюджетът на НЗОК. При тази макрорамка най-вероятно той е около 2,8 млрд. лв. или със 100 млн. над тазгодишния. Това обаче няма да зарадва лекарите и пациентите, защото повечето пари ще отидат в нов резерв. "Финансовият ресурс от увеличението на приходите в касата ще се резервира по нейна сметка за демонополизацията й и въвеждане на втори стълб", се казва в проекта.

Последвайте канала на

793 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини