Детски комплекс в Ковачевци посреща бежанци

  • 22 октомври 2013 09:19

  • 1798
  • 2
Детски комплекс в Ковачевци посреща бежанци
© Булфото

Национален детски екологичен комплекс е в постоянна готовност да посрещне поне 100 деца, като са необходими не повече от час-два, за да се подготви базата до пълен капацитет. Това обясни пред БНТ Лилия Петрова, която стопанисва комплекса.

Тя обясни, че базата е предназначена за ученически отдих и обучение и се състои от учебен корпус - състои се от 12 зали за обучение, има кухненски блок и хотелска част. Капацитетът за зимния сезон обаче е 280 места, тъй като има проблеми с отоплението. По думите й най-вероятно ще бъде възстановена отоплителната инсталация на нафта.

Още в петък свикахме кризисния щаб, раздадохме задачите на подразделенията, уточни областният управител на Перник Михаил Михайлов. Той разкри, че на днешното заседание ще бъде очертан пълният профил на картината - от какви националности са хората, колко са децата, мъжете, жените, на каква възраст са, какви проблеми биха могли да се очакват. На заседанието ще бъдат поставени въпросите и за назначаване на комендант и охранителна фирма, за изхранването и за осигуряването на 24-часов медицински център.

По въпроса за сигурността комисар Дочев - началник отдел "Охранителна полиция" заяви, че още от петък е създадена организация и вече има постоянно полицейско присъствие. Той гарантира на жителите на Ковачевци, че обстановката ще остане спокойна и да не се притесняват, че тука има бежанци. До този момент няма неприятни инциденти, бежанците се държат цивилизовано, допълни Дочев.

Проблемът с езиковата бариера също е отстранен, тъй като Наталия Минева от БЧК е намерила доброволец, който владее арабски. Тя изтъкна, че най-нуждаещи са децата до 1 годинка.

Условията в комплекса са много добри, потвърди и Катя Василева от РЗИ-Перник. С оглед предпазването на здравето и животът на хората в базата ще бъде изработено предписание до Агенцията за бежанците. РЗИ ще поеме ежеседмичен контрол за по-голяма сигурност, подчерта Василева.

Последвайте канала на

1798 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
xmm

2013.10.23 | 15:58

2
Разселиха ги из цяла България - не случайно и не за добро!

2013.10.23 | 15:58

1
Познавам района - само там няма цигани и не се краде. Сега и там ще .....

Добави коментар

Водещи новини