Фандъкова: Проблемите на бежанците ще се отразят на регионите, в които са те

  • 16 октомври 2013 12:44

  • 1023
  • 1
Фандъкова: Проблемите на бежанците ще се отразят на регионите, в които са те
©

Проблемите в бежанските центрове могат да се отразят и на районите, в които се намират центровете. Това каза пред журналисти Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, кмет на Столична община.

„Въпросът за бежанците е много актуален, особено през последния месец, включително и за София. Не би трябвало да се задава въпросът дали, а по-скоро - как се справяме с това голямо предизвикателство пред, което е изправена цялата държава и общество. Преди няколко седмици заявих, че са необходими съвместни действия и отлична координация между държавните институции и местните власти и гражданския сектор. В началото имаше доста разминаваме в това отношение, в последните дни буквално комбинацията се подобри чувствително. В София бяха открити преди месец два допълнителни нови центъра за бежанци и председателят на Държавната агенция за бежанците г-н Чирпанлиев призна, че условията в тях никак не са добри и затова беше жизнено необходимо да се предприемат много бързи и спешни действия”, заяви Фандъкова.

По думите й - трябва да стане много ясно, какви точно са отговорностите на различните институции.

„Трябва да се работи в синхрон, всяка една от нас има конкретни отговорности и те трябва да се знаят. В последните дни чувам изказвания на представители на институции, които очевидно още не са се запознали добре с конкретните си ангажименти. Столична община от първия ден предприе няколко конкретни мерки за бежанци и работим ежедневно. На първо място, провеждаме срещи с хората по места, за да чуем проблемите и опасенията им. Не трябва да се крием от проблемите, а трябва да ги чуем, и да ги чуваме и да предприемаме мерки. Говорили сме вече за допълнителна охрана, допълнително почистване. Днес приключва и помощта, която районният кмет на „Кремиковци” оказва в кв. „Враждебна” за почистване на канализация”, каза още Фандъкова.

Последвайте канала на

1023 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.16 | 17:39

1
Не мога да разбера тази истерия около бежанците и нуждите им.Живея във Франция и съм запозната с проблема.Бежанците тук живеят в лагери,без право да излизат,докато не мине процедурата по установяване на самоличността им.Понякога процедурата се проточва с години.Лагерите са пренаселени и комфорта в тях е минимален.Същите тези бежанци изучават езика,а за децата веднага се организира училище.Не мога да разбера ,защо България се опитва да осигури на бежанците повече удобства,отколкото на собствените си граждани.Още повече ,че бежанските вълни носят риск от зарази,както е възможно да укриват терористи.Нормално е да се сложи карантинен период.България се държи като виновна страна-не ние сме предизвикали войната в Сирия.Трябва да помогнем ,колкото можем.Все пак тези хора никой не ги е канил на трапеза.Сами са избрали да дойдат в България-ще се съобразяват с живота в България.Иначе работата става като да ти се натресат неканени гости,да ти спят в леглото,да ти носят дрехите,да ти изядат яденето,а ти да им се радваш...А,ако по стечение на обстоятелствата ние българите трябваше да се крием в Сирия-какви щяха да са условията в нашият бежански лагер

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини