Условията, при които живеят бежанците в София (галерия)

  • 11 октомври 2013 09:01

  • 1784
  • 8
Условията, при които живеят бежанците в София (галерия)
©

Условията при които живеят хората в бежанските лагери са нечовешки. Ако се спазваха правата им могат да осъдят държавата, заяви Адела Качаунова, юрист от „Правна програма” на "Българския Хелзингски комитет", които бяха единствените допуснати да снимат условията, при които живеят хората там, обявиха в предаването "Здравей, България".

В сградата има само две действащи тоалетни, няма топла вода и заплашват хората, че ако се оплакват ще ги изгонят.

Живот в бежанския лагер – студ, закуска върху найлон и мухлясали дюшеци. Въпреки че държавата дава 1000 лева за бежанец, не е ясно къде отиват тези пари. Условията в бежанския лагер „Военна рампа” в София са брутални, алармираха от Българския хелзинкски комитет.

„Настанени са в сграда, която е изоставена преди 10-15 години и оттогава никой не си е направил труда да я почисти”, каза Качаунова.

По думите й вътре е студено, дограмата е с дупки, някои прозорци са счупени, хората спят на мухлясали дюшеци и закусват върху найлони, за да не са направо на земята.

„Реално хората могат да използват 2 тоалетни, останалите текат. Топла вода няма”, разказа Качаунова.

Въпреки че държавата дава 1000 лева за бежанец, не е ясно къде отиват тези пари.

В Българския хелзинкски комитет имали информация от десетки хора от центъра във „Враждебна”, че са заплашвани да не се оплакват от условията, иначе ще им бъдат забавени процедурите за взимане на статут на бежанец.

Снимките можете да разгледате ТУК.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1784 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2013.11.03 | 22:26

8
Българи, започвайте да се въоръжавате. Аз друго спасение не виждам. До там ще ни докарат нашите "политици".
един българин

2013.11.03 | 22:25

7
Ами тогава да се връщат в Турция и Гърция в палатките насред къра край границите..... Там условията са прекрасни.Само България им осигурява масивни сгради, медицинско обслужване, течаща вода, ток, и ги настанява в столицата и големи градове.Никъде в нашите съседки няма такива условия, защо мислите бягат насам?В Турция са насред полето в палатки и не ги пускат да мръднат оттам, а тук са навсякъде в София......
XACAH

2013.10.13 | 15:38

1
do tuk ot komentarite vi oste edin pat razbrah 4e ste narod samo za e....n i gratska muzika

2013.11.03 | 22:25

6
Ти какво си мислиш,бе,Хасанчо!Защо ми пишеш на Латино-шлъоковица,а?Ти си толкова турчин,колкото аз диригент на Филхармонията.Ама,вижте ме кой съм.Явно си наследник на мекеретата(защо ли ги хвалят толкова нашите историци?),който сложиха члмите,само да оцелеят,по бърже и сигурно.Били сте истински българи!-Грънци!Предателя,винаги остава такъв,включително и създава предатели.Само ТАТО ви разказваше играта!Паметник,ще му вдигнеме след време,100 метров,ако не е късно разбира се!

2013.10.13 | 15:39

5
БЪЛГАРИЯ НЕ Е ПРЕДВАРИТЕЛНО УВЕДОМЕНА ЧЕ ЩЕ ИДВАТ ХИЛЯДИ БЕЖАНЦИ. И НЯМА КАК ДА ЗНАЕ. НЕ МОЖЕМ ДА ПОДДЪРЖАМЕ ПОМЕЩЕНИЯ ЗА ХИЛЯДИ БЕЖАНЦИ В СЛУЧАЙ, ЧЕ НЯКЪДЕ ПО СВЕТА НЯКОЙ РЕШИ ДА СИ ИГРАЕ НА ВОЙНА И НИЕ ДА ПЛАЩАМЕ ЗА ТОВА! СПРЕТЕ ВОЙНАТА В СИРИЯ!

2013.10.13 | 15:39

4
БХК СА ЛИЦЕМЕРИ! ТОВА Е ИСТИНАТА!

2013.10.13 | 15:39

3
ОСТАВКА НА КАБИНЕТА, ОСТАВКА И НА БХК!

2013.10.13 | 15:39

2
Само с едномесечните харчове,можем да възстановим "КЛЪОНА" по турската граница,на супер ниво.Не било човешко? На гърци и Румънци не им пука от "псевдо морала" на ЕС.НО там има и НАЦИЯ и отговорни политици.Пресметнете-5-6 хиляди семейства с 3-4-5 деца,след 20г.колко ще станат? Най-малко-100-120хил!И те ще са пълни права,като нас.Не ми се мисли!Като се приобщат с ДПС,колко депутати ще ни нацвъкат,колко фирми и земя ще изкупят.Ще вървиме по улиците,и ще си сваляме погледа от тях-защото само на думи,сме герой.Плюеме по циганите,но те са 80% християни,и самата ситуация ги прави аутсайсери.Тези,дето нахлуват са страшното-циганите са ни бял кахър!

Добави коментар

Водещи новини