Спасяват царския орел от далекопроводите

  • 09 октомври 2013 11:47

  • 1269
  • 0
Спасяват царския орел от далекопроводите
© Булфото

Електроразпределителното дружество EVN и Националното сдружение за защита на птиците ще спасяват царския орел в България. Те работят съвместно по проект на програма „Лайф плюс" на Европейската комисия. Той включва мерки за обезопасяване на електроразпределителната мрежа по НАТУРА 2000 в района на Елхово, Свиленград, Харманли и Тополовград.

Голяма част от младите орли загиват от токов удар или след сблъсък с електроразпределителен стълб. Това показва статистиката на
природозащитниците. Данните не са само за България. Такова е положението в целия свят. В някои страни повече от 80 % от царските орли умират в жиците на делекопроводите преди да са достигнали двегодишна възраст. Проектът на EVN и Дружеството за защита на птиците ще промени тенденцията поне в България.

„През 2013-та година обезопасихме 561 стълба. Това поставя България сред страните, които активно търсят решение на този проблем", подчерта Надя Тошева - председател на БЗДП.

След обезопасяването на мрежата, орлите ще кацат без риск за живота по проводниците. Монтирани са и устройства, които не позволяват на птиците да налитат на стълбове.

„Съвместна група ще идентифицира опасните стълбове. Предвидени са консервационни дейности", заяви Илина Стефанова - ръководител на отдел „Регулации" в EVN-България.

Общата стойност на проекта е 4 милиона евро. Те ще бъдат инвестирани до 2018-та година в опазването на царския орел в страната.

Последвайте канала на

1269 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини