Икономисти: Забраната за пушене не е намалила оборотите в заведенията

  • 08 октомври 2013 07:52

  • 1156
  • 1
Икономисти: Забраната за пушене не е намалила оборотите в заведенията
©

Когато поканиш някого вкъщи и решиш дали госта ти трябва да пуши така е и в ресторантите, защото това е частна собственост. Това заяви пред БТВ Владимир Каролев. Той цитира данни, че САЩ не са в първата десетка по икономическа свобода, а са на 18 място. Ако падне забраната за тютюнопушене трябва да има надписи пред заведенията и всеки да избира дали да влиза или не в подобни ресторанти, каза Каролев.

От една страна мразя забраните, но от друга страна мразя дима. Аз съм с контактни лещи и след определен период от време не мога да стоя в подобно помещение по физически причини, обясни икономистът Георги Ганев.

Според Каролев обаче дебатът за пушенето е измислен и представлява димка, след която да тича обществото, а не да се занимава с проблемите в бюджета. Той цитира и данни, че в заведенията няма никакъв спад в оборотите. Във всички големи заведения в София тоталната забрана не се прилага на практика. Не всички ресторантьори искат връщането на старото положение, а по-скоро от вносителите на цигари. Аз съм собственик на 15% от един хотел в Банско и не виждам спад в интереса, каза Каролев.

Георги Ганев потвърди данните, че няма намаление на приходите в заведенията. Ако искате да привличате клиенти с висока добавена стойност пушенето отпада със сигурност, защото двама души ще платят по-високи сметки в сравнение с компания от 20 души, обясни Ганев. Броят късове цигари, които се пушат е спаднал, цитира статистиката икономистът и обясни, че интересите на вносителите на цигари са силно накърнени. Единствената компания, за която това не важи е Булгартабак, чиито 95 % от производството са предназначени за износ, включи се Каролев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1156 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
пушачи

2013.10.17 | 18:28

1
От пушачите хаир няма, това съм се убедил. Тези миризливи катрани трябва да се изселат.

Добави коментар

Водещи новини