Убиват 225 овце в село Кочан заради шарка

  • 07 октомври 2013 13:40

  • 2367
  • 0
Убиват 225 овце в село Кочан заради шарка
© Булфото

Констатирано е огнище на шарка по овцете и козите в село Кочан, община Сатовча, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните / ОДБХ/ - Благоевград. С признаци на заболяването са 20 овце от стадо с 225 овце и две кози, предава БТА.

Веднага след получаване на сигнала за съмнение на заболяването екип от ветеринарномедицински специалисти към Областната дирекция по безопасност на храните е извършил клинични прегледи и е взел кръвни проби от заболелите животни за лабораторни изследвания. Лабораторните резултатите са потвърдили заболяването в стадото овце. Животните са изолирани и днес ще бъдат принудително убити и загробени. Собственикът на убитите животни ще бъде обезщетен.

Днес е издадена заповед на Изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, с която се разпореждат мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяването, информират още от ОДБХ - Благоевград. Определена е предпазна зона около огнището на болестта "шарка по овцете и козите" с радиус три километра, в която влизат населените места Кочан, Ваклиново и Фъргово, област Благоевград. Определена е и наблюдавана зона с радиус 10 километра около огнището на болестта, в която влизат следните населени места от област Благоевград: Жижево, Осина, Сатовча, Плетена, Долен, Крибул, Вълкосел, Боголин, Слащен, Туховища, Абланица, както и селата Любча, Црънча и Бръщен в област Смолян. Забранява се придвижването на овце и кози в и от изброените зони, информират още от дирекцията.

Разпоредено е да се извърши дезинфекция на заразения животновъден обект, а всички възприемчиви животни, отглеждани в селищата, попадащи в 3- и 10-километровите зони, да се отглеждат при оборен начин, пише още в съобщението. В него се уточнява, че заболяването не е опасно за здравето на хората. Екипи на ОДБХ - Благоевград, и частнопрактикуващите ветеринарни лекари извършват ежедневни клинични прегледи на овцете за заболяването в селищата на границата с Гърция и Македония.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2367 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини