Студът изпълни условията за пускане на парното

  • 06 октомври 2013 12:12

  • 1460
  • 2
Студът изпълни условията за пускане на парното
©

От 5 дни среднодневните температури в София са под 12 градуса и ще останат такива поне още 3 дни. Това съобщи пред "24 часа" синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН Любка Кумчева.

В планините и по високите места наваля и сняг. Студено ще бъде и цялата идна седмица, сутрин са възможни слани, защото температурите са малко под или няколко градуса над нулата. Сряда и четвъртък ще са относително по-топлите дни, но дори и тогава стойностите ще са на ръба на нормата за пускане на парно. За София се очакват максимални 20 градуса и минимални 6, което дава среднодневни 13 градуса.

В петък-събота температурите отново тръгват надолу - прогнозите са за около 10 градуса средно за денонощието.

Като цяло се очаква месецът да е по-студен от традиционното и с валежи в Северна България значително над нормата, а в Южна - около обичайните стойности за това време на годината, обясни синоптикът от ТВ-МЕТ Симеон Матев.

Столичната топлофикация е готова да пусне парното при желание на клиентите, съобщиха от дружеството. Детските градини, училищата и здравните заведения могат да поискат включване на отоплението и преди общото стартиране. Според правилата топлофикациите са задължени да осигурят отопление от 1 октомври 2013 г. до 30 април 2014 г. Условията за общо пускане на топлото са 3 последователни дни средната температура да е под 12 градуса и да има прогноза за трайно застудяване на НИМХ на БАН.

Понятието “трайно застудяване” обаче не се пояснява. От дружеството предупреждават, че отоплението няма да се пуска в сгради, в които собствениците не са подготвили инсталациите. Съветът е при старта да се отворят максимално вентилите на радиаторите, за да не се налага допълнително обезвъздушаване след пускане на отоплението.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1460 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
тути

2013.10.07 | 09:45

2
Студът изпълни условията за пускане на порното
Soul

2013.10.07 | 08:44

1
Какъв студ бе - педерасчета мръсни недоклатени...чудите се какви лъжи да измислите, за да може по отрано да започнете да грабите народа...скапана държава....

Добави коментар

Водещи новини