Стотици на бунт срещу даване на земя на Мюфтийството в Хасково

  • 04 октомври 2013 16:33

  • 1413
  • 9
Стотици на бунт срещу даване на земя на Мюфтийството в Хасково
©

Партия Национален фронт за спасение на България (НФСБ) и всички формации от новия Обединен патриотичен фронт - ВМРО - БНД, ГОРД, НИЕ, СЕК и сдружение "Патриот" проведоха протестен митинг в Стара Загора, в който се настояваше да не бъде давана на Главното мюфтийство сградата на Музея на религиите, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.

Готвените промени в Закона за Вероизповеданията станаха ябълката на раздора, която днес събра хора от различни партии- НФСБ, ВМРО, Атака, както и хора организирали се във интернет пространството от всички краища на страната на протест. Плакати с лозунги „Не на турцизацията! Да спасим музея”, „Изтървем ли България, изтървали сме всичко”, бяха и най-често скандираните слова по време на протеста.

Патриотичният фронт защити сградата, която е архитектурен паметник и призова цялата общественост тя да бъде спасена. От 09:45 часа се гледа делото за собствеността на Музея на религиите. То е образувано по искане на Мюфтийството, което настоява да получи сградата. Делото ще продължи и през месец ноември.

Патриотите призоваха всички хора към обединение, за да бъде спасен Музеят на религиите. Сградата е обявена за архитектурен паметник на културата. Тя е единствената, оцеляла при опожаряването на Стара Загора по време на Руско-турската война от 1877-1978 година.

По време на митинга бяха пресъздадени сцени от историята на България. Албена Вескова от ансамбъл „Българе“ пя в подкрепа на патриотичната кауза и също се присъедини към протеста. Междувременно старозагорската общественост застана на позицията, че в този град, в който огромен брой мирно население е безмилостно изклано от турския башибозук през 1877, няма да пее ходжа.

Според предвидените промени в Закона за вероизповеданията "Правото на собственост върху манастири, храмове и молитвени домове, предназначени за богослужебна дейност, заедно с поземлените имоти, върху които са построени, може да принадлежи на Българската православна църква - Българска Патриаршия, на регистрираните вероизповедания и съответно на техните местни поделения. Правото на собственост върху тези обекти не може да бъде придобивано по давност от други субекти, извън посочените в изречение първо".

Поради това проектозакона всички бивши религиозни обекти и имоти се връщат безусловно на бившите им ползватели. С което статутът на Музеят на религиите, съществуващ в Стара Загора може да се превърне в действащ мюсюлмански храм.

Повече от 3 години Мюфтийството в Хасково заявява желанието на мюсюлманската общност да им бъде възстановена собствеността върху Ески Джамия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1413 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2013.10.08 | 11:48

9
юруш победа,юруш победа,с юруш напред.

2013.10.08 | 11:48

8
Скудоумие цари навсякъде...Да се бориш за малкото, когато си загубил голямото е жалко! Загубили сте духа на предците си! За какво ви е шибаната държава? Вие не сте от духа на дедите си, безбожна сган!
Алчност - ГРЯХ

2013.10.08 | 11:48

7
Те и сега си ги ползват. Ако им се даде правото какво? Ще могат да ги продават? Храмовете са на Бога, а не на клириците!

2013.10.08 | 11:48

6
От атака са отишли да участват, като "предал", от дпс "приел".
ПЕДЕРАС ОТ АТАКА

2013.10.08 | 11:48

5
А нашите педераси там ли бяха или в някоя кръчма?
АТАКА-ДПС-БСП шведска тройка

2013.10.08 | 11:48

4
Фикуса го нямаше защото беше на хигиенен полуден в САРАИТЕ на Доган,трябваше да почиства!

2013.10.08 | 11:48

3
Така е. Като гласувахте за БСП (ДПС) какво друго очаквахте? И направи ли ви впечатление, че пуснаха мълвата за промените в закона за вероизповеданията за обществен отзвук, като споменаха единствено имотите на Българската Православна Църква? За мюмюнджийниците - нито дума. Майчето много ще я залюбят в Кюстендил, откъдето тръгнаха апетитите за имоти от османското робство, а иначе там турци няма. Хайде да ви е честито новото турско робство. България върната на турците без бой, предадена от българи с фесове.
antikomunist

2013.10.08 | 11:48

2
Tova e sakonoproekt na ATAKA!!! Misleto mu, sa kogo glauvate!Pak sa chervenija baschibosuk li??

2013.10.06 | 18:37

1
Расим е виновен помните ли как изгони медиите

Добави коментар

Водещи новини