Търговци на парно заменят топлинните счетоводители

  • 03 октомври 2013 06:21

  • 1508
  • 1
Търговци на парно заменят топлинните счетоводители
©

Въвеждането на търговец на топлинна енергия е нова идея за сектора, която обсъждат депутати. Това стана ясно по време на заседанието на енергийната комисия, пише Монитор.

Идеята е търговците на топлинна енергия да купуват от топлофикациите и да им плащат по показанията на общия топломер в абонатната станция, обясни депутатът от БСП Явор Куюмджиев.

Оттам нататък на базата на индивидуални договори с всеки отделен абонат те ще си събират парите от живеещите в сградата. Търговецът ще е и фигурата, която разпределя топлинната енергия вътре в сградата. Как точно да става това, могат да избират обитателите на самата сграда. За да задейства моделът, трябва да се разпишат и правила за закупуване на топлинната енергия от сградите, поясни депутатът. На сегашните топлинни счетоводители ще бъде дадена възможност да се пререгистрират като търговци на енергия, добави той. Куюмджиев подчерта, че това все още е само идея, но такъв модел действа в редица страни. Според депутата с този модел топлодружествата ще си решат проблема със събираемостта. Хората пък вече ще имат индивидуални договори, за каквито потребителските организации настояват отдавна.

Нов модел за парно сектора обсъждат в БСП. Той предвижда да бъде въведена фигурата на търговец на топлинна енергия, съобщи по време на вчерашното заседание на енергийната комисия червеният депутат Явор Куюмджиев. Идеята е търговците на топлинна енергия да купуват от топлофикациите и да им плащат по показанията на общия топломер в абонатната станция. Оттам нататък на базата на индивидуални договори с всеки отделен абонат те ще си събират парите от живущите в сградата.

Търговецът ще е и фигурата, която ще прави разпределението на топлинната енергия вътре в сградата, като как точно да става това разпределение може да избира самата сграда. За да задейства моделът, трябва да се разпишат и правила за закупуване на топлинната енергия от сградите, поясни Куюмджиев. На сегашните топлинни счетоводители ще бъде дадена възможност да се пререгистрират като търговци на топлинна енергия, добави той.

Явор Куюмджиев подчерта, че това все още е само идея, но такъв модел действа в редица страни. Според депутата от БСП с този модел топло дружествата ще си решат проблема със събираемостта. Хората пък вече ще имат индивидуални договори, за каквито потребителските организации настояват отдавна.

На заседанието на комисията бяха изслушани шефовете топлофикационните дружества в провинцията за готовността им за зимата. Те поискаха спешни поправки в Закона за енергетиката. В отговор председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай насрочи извънредно заседание по въпроса за следващия четвъртък. Основните оплаквания на топлофикациите бяха, че събират парите на топлинните счетоводители, както и че абонатите им се жалват най-вече от разпределението.

Шефовете на топлофикациите в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Перник, Враца, Русе и Разград декларираха, че дружествата им са готови за зимата. По-рано готовността си да пусне парното декларира и „Топлофикация – София“. Всички изслушани вчера дружества с изключение на пловдивското дружество се оплакаха, че не могат да си съберат парите от битовите абонати, а в същото време НЕК им дължи пари за еленергията от когенерациите. Зам.-шефът на асоциацията на топлофикациите Валентин Терзийски дори предупреди, че ако НЕК продължава да не плаща, това може да доведе „Булгаргаз“ до невъзможността да се разплати с „Газпромекспорт“. Шефът на енергийната комисия Рамадан Аталай обаче ги скастри, че не НЕК им е проблемът, а събираемостта от клиентите. По време на заседанието стана ясно, че само пернишката топлофикация има да си събира 42 млн. лв. от клиенти. „Имаме заведени дела за над 28 млн. лв., осъдили сме над 11 хил. клиенти и какво от това, като дори съдия изпълнителите не могат да съберат парите“, попита шефът й Стойчо Василев.

За 2012 г. от общо 13 топлофикации, които членуват в асоциацията, само пет са на печалба, обяви още Терзийски. Това са тези в София, Пловдив, Плевен, Варна и Перник. Произвежданата от тях топлинна енергия е от порядъка на 5,4-5,6 млн. мегаватчаса годишно, а еленергията – 2,1-2,3 млн. мегаватчаса.

Междувременно вчера стана ясно, че промените в енергийния закон, които се отнасят до сметките за тока, са били отложени за следващото заседание на икономическата комисия. Причината е, че се чака становището на ресорното министерство.

Последвайте канала на

Novini.bg
1508 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Винету

2013.10.03 | 10:00

1
Таман нещо заработи,що-годе нормално и се намери някой тарикат да измисли нова далаверка.

Добави коментар

Водещи новини