Вкарват в общ регистър всички пълномощни

  • 02 октомври 2013 07:08

  • 4908
  • 0
Вкарват в общ регистър всички пълномощни
©

След като намали аферите с имоти, Нотариалната камара предлага: Спират банковите измами с общ компютър на пълномощните За да се предотвратят банковите измами, пълномощните за банкови операции да се въвеждат в общ компютър, предлага Нотариалната камара. Служители на трезорите ще имат безплатен достъп до него и ще проверяват за секунди документите.

Сега връщат клиентите при съмнения или пък се обаждат на нотариуса, заверил пълномощното, каза вчера зам.- шефът на Нотариалната камара Милена Илчева.

Преди 4 г. гилдията направи със собствени средства общ компютър на пълномощните за прехвърляне на имоти и завещанията и ограничи имотните измами. Има възможност към тази единна информационна система, наречена “Единство”, да се направи отделен регистър за пълномощните за банкови операции, уточни Илчева.

В момента Нотариалната камара изгражда към нея регистър на сделките с автомобили. И е готова да предостави безплатен достъп до него на КАТ, Пътна полиция и данъчните служби, за да може във всеки момент да проверят чий е автомобилът и дали са платени налозите за него.

Гилдията започна изграждането на общия компютър за сделките с автомобили, преди правителството да обяви идеята си за отпадане на нотариалната заверка на тези контракти. Това е една от мерките на кабинета за облекчаване на административната тежест.

Нотариусите не отричат, че в много държави покупко-продажбата на коли не се заверява, но се опасяват, че отпадането е прибързано и ще доведе до измами с автомобили.

Когато нотариус заверява сделката, проверява собствеността по талон, самоличността на продавача и купувача, дали личните им карти не са фалшиви, дали колата е съсобственост на съпрузи, кои са управителите на фирмата, когато автомобилът е на фирма, дали пълномощното за продажба е истинско, платени ли са данъците.

След като завери покупко-продажбата на автомобила, нотариусът гарантира, че дължимият местен данък за колата ще бъде платен в общината.

“В момента това се извършва от 615 нотариуси. Отпадне ли нотариалната заверка, това ще се прави в 28-те областни служби на КАТ. Едва ли там имат нужния брой юристи. Това означава да се назначат нови служители, да се направят офиси, да се оборудват с техника. Държавата ще трябва да отдели доста средства”, посочи Теодора Вуцова от ръководството на Нотариалната камара.

Освен това нотариусите очакват пред гишетата на КАТ да има опашки за регистрирането на покупко-продажба на автомобили, което ще затрудни гражданите и фирмите.
Нотариалната камара настоява още да има достъп до базата данни на Агенцията по кадастъра за кадастралните карти. Това ще облекчи сделките с имоти.

Ръководството на Нотариалната камара лансира идеята за общ регистър на пълномощните за банкови операции и за сделките с автомобили на обширна пресконференция по повод 15 г. от създаването . На 1 октомври 1998 г. 327 частни нотариуси, явили се на конкурс, отвориха кантори. Сега в страната действат 615 частни нотариуси, при тях работят над 1500 служители, посочи шефът на гилдията Красимир Катранджиев

Последвайте канала на

Novini.bg
4908 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини