Обмислят се няколко варианта за реформа в пенсионната система

  • 01 октомври 2013 16:32

  • 1257
  • 0
Обмислят се няколко варианта за реформа в пенсионната система
©

Консултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система към министъра на труда и социалната политика обсъжда различни варианти за пенсиониране. Идеята е да се направи експертна оценка на това, което се е случило през годините и да се променят някои от параметрите, а не изобщо цяла реформа.

Това заяви в Пазарджик социалният министър Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва, предаде репортер на Novini.bg. "Искаме да предложим най-приемливия вариант, защото не е нормално за едно и също поколение възрастта за пенсиониране за жените да се увеличи с 8 години, а за мъжете - с 5 години, а да не говорим за стажа – при жените е увеличен с 14, а при мъжете - с 12 години. Искаме да изправим тази несправедливост, не да спираме реформата, не да предлагаме нова реформа, а да оптимизираме сегашната ситуация", допълни още социалният министър.

В момента се обсъждат варианти, които са част от експертни мнения, като в окончателен вариант това ще е експертиза и тя ще бъде внесена за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Единият от обсъжданите варианти е през следващата година да се спре увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране, а другият вариант е да се спре само увеличаването на възрастта. Търси се вариант, който да е обществено приемлив и финансово поносим, каза още социалният министър. Изборът трябва да бъде направен до 1 ноември, когато е крайният срок за внасяне на държавния бюджет за обсъждане в Народното събрание.

Министър Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва откри в Пазарджик новата приемна към Териториалното поделение на Националния осигурителен институт. Приемната е с площ от 171 квадратни метра и в нея на 16 гишета ще работят 32 служители. На принципа на едно гише ще се предлагат всички услуги, свързани с дейността на Териториалното поделение на НОИ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1257 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини